15/02/2023

El dolor crònic entre la població infantil i juvenil augmenta nou punts en 15 anys

Un estudi de la Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili fet en centres educatius del Camp de Tarragona situa en un 46% el percentatge d'infants i adolescents que tenen dolor almenys un cop per setmana durant tres mesos, una tendència a l’alça que també es manifesta en el dolor d’alt impacte

El dolor crònic entre infants i adolescents continua creixent. Un estudi de prevalença recent del grup de recerca ALGOS de la Càtedra de Dolor Infantil del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili-Fundació Grünenthal, liderat pel catedràtic Jordi Miró, ha elevat fins al 46% el percentatge de joves que pateixen algun tipus de dolor persistent, quan fa quinze anys una recerca de les mateixes característiques el situava en el 37%. L’estudi també aborda el dolor crònic d’alt impacte, que, en el mateix període, ha passat d’afectar l’1% dels infants i adolescents a fer-ho al 5%.  

L’estudi s’ha realitzat a diferents escoles de primària i secundària del Camp de Tarragona, amb una mostra significativa d’alumnes, i considera dolor crònic aquell que s’ha manifestat setmanalment i, com a mínim, en els tres últims mesos. Les localitzacions més habituals són el cap, l’esquena i les cames. Entre les noies és on més incidència té aquesta problemàtica, que empitjora amb el pas dels anys.  

Són dades perfectament extrapolables a altres nivells, ja que és una tendència que estem detectant en l’àmbit internacional, on també es dona aquest augment tan significatiu. No és un fet aïllat del nostre país, ja que també ho veiem reflectit en estudis proposats per l’OMS, en què hem observat que la prevalença va en augment”, apunta Jordi Miró.

Dolor crònic d’alt impacte

Miró es mostra preocupat per l’augment en els casos de dolor crònic d’alt impacte, que ha passat de l’1% al 5%. Es produeix en els casos en què afecta greument el funcionament de l’individu a diferents nivells, físic, psicològic, social i escolar, com ara amb problemes de mobilitat, de fatiga, d’ansietat, de son, de depressió… Tot plegat comporta, per exemple, pèrdua de dies d’escola, amb una afectació clara en el rendiment escolar. 

Jordi Miró, director de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-Fundació Grünenthal
Jordi Miró, director de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-Fundació Grünenthal

Segons admet Jordi Miró, no hi ha una resposta definitiva per explicar les causes d’aquest augment. “No obstant això, tenim respostes parcials, com ara els resultats d’alguns estudis que parlen de l’estrès, del sedentarisme, de la qualitat del son, del temps passat davant les pantalles… Aquesta visió parcial ja ens permet anar dibuixant programes per a la prevenció”, explica Miró. L’estudi subministra claus per desenvolupar tractaments més efectius i evitar que el dolor vagi a més, ja que “quan esdevé crònic és molt difícil aconseguir que desaparegui”.  

Des de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-Fundació Grünenthal proposen “una acció decidida” en diferents fronts i de manera combinada: ampliar els programes de tractament disponibles, millorar la formació dels professionals que han d’atendre la població amb problemes de dolor i fomentar i promoure la recerca en aquest àmbit. “Sense recerca, que és el que ens permet generar nou coneixement, és molt difícil progressar”, afirma Miró. 

 En aquest sentit, el Camp de Tarragona compta amb el programa per a l’estudi i el tractament del dolor crònic infantil de l’hospital Sant Joan de Reus, gestionat per l’equip de Jordi Miró, un servei gratuït, únic a l’estat i dels pocs en l’àmbit europeu, que des de la Càtedra reivindiquen per la seva gran utilitat a l’hora de fer front a una problemàtica que va en augment.  

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*