18/07/2016

El grup de recerca Architectural Heritage participa en el congrés Heritage 2016 a Lisboa

El professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura Sergio Coll ha presentat l'article "Large deformations in the Romanesque churches of Vall d'Aran (XII-XIII)" al 5th International Conference on Heritage and Sustainable Development, que ha tingut lloc del 12 al 15 de juliol a la capital portuguesa

Església Santa Maria d’Arties (Vall d'Aran) / <a href="https://www.flickr.com/photos/freecat/7997051470/" target="_blank">José Antonio Gil Martínez</a>

El professor Sergio Coll, membre d’aquest grup de recerca, ha presentat l’article científic “Grans deformacions en les esglésies romàniques de la Vall d’Aran, segles XII i XIII) el dimecres 13 de juliol, en el marc del congrés Heritage 2016.

La Vall d’Aran està localitzada a la cara nord del Pirineu espanyol. Segons l’article presentat, existeixen una sèrie d’esglésies romàniques, construïdes entre els segles XII-XIII, que presenten deformacions geomètriques superiors al 10% respecte a la seva forma original, especialment Santa Maria d’Unha (s. XII) i Santa Maria d’Arties (S. XII-XIII). L’arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1908) anota que aquestes esglésies de planta basilical estaven cobertes originàriament amb encavallades de fusta. Les esglésies més antigues del segle XII estan cobertes amb voltes de canó, amb les col·laterals de quart de canó al segle XIII. Aquest sistema es recolza sobre columnes d’obra de fàbrica no monolítica i de secció circular, convertint les plantes basilicals en plantes de tres naus.

Entre els anys 2011 i 2015 s’han realitzat els aixecaments de les esglésies de la Vall d’Aran mitjançant mètodes manuals, topogràfics, fotogramètrics i finalment mitjançant escàner làser terrestre. En alguna de les seccions de les voltes de les naus col·laterals s’observen formes antifuniculars, de manera que les voltes han sofert grans deformacions però encara són estables. Aquest article presenta un apropament teòric al coneixement de les deformacions a partir del topografiat de les voltes romàniques de les esglésies de la Vall d’Aran.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*