23/02/2022

El Hub Foodtech & Nutrition impulsa la transformació econòmica i social del territori a partir dels sectors estratègics tecnològic i alimentari

El projecte opta a rebre els fons europeus Next Generation. Està liderat per l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Eurecat i el Clúster TIC i té el suport de la Generalitat

Un moment de la presentació del Hub Foodtech & Nutrition a l'Auditori Antoni Gaudí de Reus.

El Hub Foodtech & Nutrition és una iniciativa publicoprivada per a la creació d’un ecosistema catalitzador d’innovació especialitzat en nutrició que generi dinàmiques entre dos sectors estratègics a la Catalunya Sud: el tecnològic i l’alimentari. Aquest ecosistema pretén donar resposta als reptes presents i futurs i contribuir a la recuperació postpandèmia i a la transformació econòmica i social.

Es tracta d’un dels 27 projectes emblemàtics als quals el Govern de la Generalitat dona suport en el marc dels Urban Tech Hubs, concretament, en la vertical de nutrició. El presenta l’Ajuntament de Reus als fons europeus Next Generation i està liderat pel mateix consistori, a través de l’empresa municipal REDESSA, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Eurecat i el sector privat, representat pel Clúster TIC i les empreses alimentàries de la demarcació.

L’activitat del nou ecosistema especialitzat en nutrició

El Hub Foodtech & Nutrition cerca solucions tecnològiques a mida de les empreses alimentàries a través de la digitalització, amb eines com la intel·ligència artificial, blockchain, realitat augmentada, impressió 3D, Internet de les coses i drons, entre d’altres. El president del Clúster TICSUD, Pablo Mazón, ha explicat durant la presentació d’aquest migdia a Reus que “les empreses associades al Clúster TIC treballaran per ser el vehicle que faciliti les solucions tecnològiques que han de fer realitat els projectes i pilots, per aconseguir nous èxits del sector en el marc del nou Hub Foodtech & Nutrition de  la Catalunya Sud.”

Pel que fa a la investigació en nutrició, des del HUB s’han detectat les línies en les quals el territori treballa en projectes de referència i que són: envelliment saludable, nutrició personalitzada i producció eficient i sostenible. La rectora de la URV, María José Figueras, ha posat en valor la iniciativa del Hub Foodtech & Nutrition i s’ha mostrat satisfeta que “la gènesi de l’expertesa en l’àmbit de la nutrició a la URV hagi permès generar una transferència de coneixement per part de la nostra institució i del centre tecnològic Eurecat”. El director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, ha manifestat: “Eurecat som part d’aquest ecosistema com a referents en innovació i transferència tecnològica en nutrició i salut i com a coneixedors dels reptes i exigències de la indústria agroalimentària i les demandes de la societat. Aquestes capacitats i la col·laboració sistemàtica amb altres partners de l’ecosistema ens permetran aportar solucions punteres que es transferiran al sector o seran la base de noves empreses o projectes”.

Representants de totes les institucions involucrades al Hub Foodtech & Nutrition.
Les dimensions del Hub Foodtech & Nutrition

En l’àmbit de la iniciativa privada, el Hub connecta dos sectors estratègics a la demarcació: el tecnològic, amb un Clúster TIC que aplega 60 empreses i entitats, 2.000 treballadors i més de 1.000 milions d’euros de facturació; i el de nutrició i alimentació, amb més de 100 empreses a la demarcació de Tarragona, que sumen més de 6.000 treballadors i uns 2.500 milions d’euros de facturació anual.

El HUB Foodtech & Nutrition té prevista una inversió de 49 milions d’euros per a actuacions vinculades a l’impuls de projectes que facin créixer l’ecosistema i que generin noves dinàmiques entre els agents implicats.

També està prevista una actuació arquitectònica i urbanística que ajudarà a desplegar el Campus del HUB, que s’estén des del Campus de Bellissens de la URV, fins al Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc de Reus. Amb aquestes intervencions es preveu millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels edificis vinculats al HUB, incrementar la seva digitalització i invertir en els equips d’investigació i prototipatge necessaris per a desenvolupar projectes de l’àmbit de les tecnologies de l’alimentació. De fet, el projecte té el seu epicentre a l’edifici HUB, a les instal·lacions que la URV té cedides a Eurecat al Campus de Bellissens, on en un futur està previst traslladar-hi la Facultat de Medicina i els estudis del Grau en Nutrició Humana i Dietètica.

El Hub ja ha començat a desplegar algunes de les eines per impulsar l’ecosistema perquè, tal com ha explicat la consellera delegada de REDESSA i regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge de l’Ajuntament de Reus, Teresa Pallarès: “la Catalunya Sud és l’escenari del creixement d’empreses i startups dels dos sectors econòmics que convergeixen en el HUB i que de la mà de la investigació en nutrició que es desenvolupa al territori, han de donar resposta a alguns dels grans reptes de la indústria alimentària en tots els àmbits de la seva cadena de valor. Parlem de solucions tecnològiques vinculades a la seguretat alimentària, la producció eficient i sostenible, els nous aliments, la nutrició personalitzada o la traçabilitat, entre d’altres; que han de generar nous llocs de treball que permetin captar i retenir talent i fer les empreses més competitives”.

El Hub Foodtech & Nutrition actua com a pol d’investigació on empreses, recerca, universitat i administracions, desenvolupen projectes innovadors, que permeten captar inversió i generar nous models de negoci, promovent la creació d’startups i de noves vies de creixement que repercuteixin en el desenvolupament econòmic i social del territori. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha explicat “la Diputació, en la seva funció de motor del territori, es posa al  costat  de  tots  aquells  projectes  que,  com  el que avui es presenta, tenen com a objectiu la innovació i la transformació del teixit productiu local i comarcal, dotant-lo de potencial nacional.”

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que “aquest projecte renova el compromís històric de la ciutat amb el sector alimentari, amb una gran aposta per la innovació i la tecnologia, i amb una clara voluntat de transferència al sector productiu local que  contribueixi  a la reactivació econòmica.”

El suport de la Generalitat

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Matilde Villarroya, ha afirmat que “el HUB Foodtech & Nutrition és un exemple de les coses que es poden aconseguir quan els diversos actors sumen esforços per assolir un objectiu compartit. Els fons europeus són una clara oportunitat per projectes transformadors. Concretament, el PERTE Agroalimentari que preveu la inversió de 1.000 milions d’euros, pot ser una injecció molt important pel sector. És per aquest motiu que des del govern de la Generalitat demanem coliderar aquest PERTE per intentar aconseguir que aquests fons siguin realment transformadors i arribin a projectes reals, com el Hub Foodtech & Nutrition que avui es presenta”.

En la seva intervenció, el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha assegurat que “el sector de la nutrició i l’alimentació està en procés de transformació i les tecnologies digitals són una palanca per abordar reptes com l’impacte del sector en el canvi climàtic i la descarbonització d’aquest, els canvis en els hàbits de consum i una traçabilitat cada cop més acurada. Serà clau la utilització de tecnologies digitals avançades que impulsem des del Departament de la Vicepresidència mitjançant estratègies i iniciatives que estaran connectades amb el HUB Foodtech & Nutrition, per tal de maximitzar el seu impacte i establir col·laboracions publicoprivades de transformació digital”.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*