19/04/2024

El llibre Les dones decidim recull la història i memòria del feminisme a Tarragona

Se centra en la contribució del Bloc Feminista en la construcció de la societat de la ciutat

Un moment de la presentació del llibre Les dones decidim: història i memòria del feminisme a Tarragona (1974-2001).
Un moment de la presentació del llibre "Les dones decidim: història i memòria del feminisme a Tarragona (1974-2001)" a l'Antic Ajuntament de Tarragona.

Les dones decidim: història i memòria del feminisme a Tarragona (1974-2001) és una obra col·lectiva que recupera la memòria del feminisme a la ciutat en els últims anys del segle XX, fonamentalment al voltant de l’acció del Bloc Feminista, i descobreix la seva contribució en la construcció de la societat de la ciutat.

El llibre és el resultat del treball conjunt de cinc dones viculades a la URV amb diferents trajectòries professionals que tenien l’objectiu de preservar la memòria d’un espai, d’un temps i d’unes dones: Montserrat Duch, catedràtica d’Història contemporània del Departament d’Història i Història de l’Art; Meritxell Ferré, doctora en Història per la URV especialitzada en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania; Sara Masalias; investigadora predoctoral; Mireia Ros, doctora en Història per la URV, i la periodista Joana Zapata.

L’obra també incorpora els testimonis i conté materials gràfics i documentals de les dones que van participar en accions o campanyes del moviment feminista a Tarragona entre els anys 1974 i 2001, una bona part de les quals integren o han format part de la URV: Berta Ramos, Rosa Queral, Esther Forgas, Alicia Pasca o Charo Romano.

El llibre, que ha estat finançat per l’Ajuntament de Tarragona, “reconeix l’acció de les dones en uns períodes de canvi com van ser la transició democràtica i la implantació de la democràcia a Tarragona a través de la història de la creació del Moviment de Dones el 1974 i l’Associació Catalana de la Dona el 1976”, va apuntar la consellera d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Tarragona, Cecilia Mangini.

D'esquerra a dreta, Montserrat Palau, Cecilia Mangini, Joana Zapata i Mireia Ros.
D’esquerra a dreta, Montserrat Palau, Cecilia Mangini, Joana Zapata i Mireia Ros.

Montserrat Palau, professora del Departament de Filologia Catalana, en va fer ahir la presentació i va recordar el paper clau del Bloc Feminista, així com el seu periple per oferir un servei tan necessari com el centre de planificació failiar que es va inaugurar l’any 1981 i, amb el temps, es va veure superat per l’èxit. També deixa una de les imatges més icòniques del moviment: l’encademnament a l’Ajuntament quan van voler tancar el centre.

Palau va connectar la lluita d’aquell temps amb el present amb un repàs de les reivindicacions que encara queden per resoldre o que continuen sent motiu de debat: l’erradicació de la violència masclista en el context de festa (d’aquí l’eslògan “Fem la nit nostra”), així com totes les formes de violència contra les dones, la doble militància i l’abolicionisme o legalització de la prostitució.

El passat 8 de març, les protagonistes de la lluita pels drets de les dones durant el franquisme i la transició que van crear el Bloc Feminista van rebre la Distinció Maria Antònia Ferrer i Bosch, que atorga la URV a les persones i col·lectius que treballen per afavorir la igualtat entre homes i dones.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*