13/09/2023
El professor Josep Holgado i el projecte Repte Experimenta de la URV, distincions Jaume Vicens Vives 2023
El guardó a la qualitat docent del professorat universitari que atorga la Generalitat reconeix el professor del Campus Terres de l'Ebre la seva aportació en l'educació de l'alumnat per a un món digital i al professorat impulsor del Repte Experimenta, pel foment de la formació pràctica en les STEAM
El guardó a la qualitat docent del professorat universitari que atorga la Generalitat reconeix el professor del Campus Terres de l'Ebre la seva aportació en l'educació de l'alumnat per a un món digital i al professorat impulsor del Repte Experimenta, pel foment de la formació pràctica en les STEAM
El Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya ha decidit aquest dimarts atorgar la Distinció Jaume Vicens Vives al professor Josep Holgado, com a premi individual, i al projecte ‘Repte Experimenta a l’aula: Potenciant les habilitats suaus en un entorn STEAM’, com a premi col·lectiu. Se’ls reconeix, d’aquesta manera, la qualitat docent universitària. Els guardonats reben un premi dotat amb 20.000 euros, que han de destinar a projectes d’innovació o de millora docent.
El Govern ha ressaltat de Josep Holgado, professor del Departament de Pedagogia al Campus Terres de l’Ebre, la seva preocupació per educar l’alumnat en un món digital i per a un món digital. És impulsor de diferents projectes que combinen processos d’aprenentatge i servei a la comunitat i afavoreixen l’ocupabilitat dels estudiants i graduats d’Educació Infantil i d’Educació Primària i del doble grau en Educació Infantil i Educació Primària.
Ha engegat el Laboratori d’Educació i Tecnologia (ETLAB), que facilita al professorat i l’estudiantat recursos per ser competents digitals; la Cooperativa de Serveis Educatius Learnit!, reconvertida en empresa, Sabana SL, perquè els estudiants del Campus Terres de l’Ebre disposin d’una sortida professional directa quan acabin els estudis, l’Aula Idees, un observatori i simulador real d’aprenentatges per a la formació inicial dels futurs mestres que es formen a la URV.
Pel que fa al projecte Repte Experimenta a l’Aula, d’un equip de professors i professores de la Facultat de Química i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química, el Govern en ressalta la capacitat per desplegar en la seva pràctica docent el desenvolupament i enfortiment de les habilitats suaus més valorades pel sector empresarial per promoure una formació pràctica en les STEAM.
Es tracta d’una activitat científica-tecnològica educativa a través de la qual els estudiants de la URV fan de padrins d’alumnes de 1r i 2n d’ESO amb l’objectiu que aquests sàpiguen posar a punt un experiment científic i tecnològic i el comuniquin. El projecte està en marxa als ensenyaments de les facultats de Química i d’Enologia i als de l’ETSEQ des del curs 2020-21 perquè els estudiants universitaris desenvolupin les habilitats suaus, com el lideratge, el treball en equip, la presa de decisions i la comunicació.
A través d’aquest mètode, els estudiants de grau, màster i doctorat de la URV introdueixen els alumnes d’ESO en l’ús del mètode científic utilitzant únicament materials casolans. Els ajuden a entendre el principi científic sobre el que pivota cada experiment i alhora mostrant-los com treballen els científics.
El professorat que hi ha darrere del projecte són Eva Pocurull Aixalà, Carme Aguilar Anguera, Marta Calull Blanch, Anna Maria Masdeu Bultó, Josep Manel Ricart Pla i Laureano Jiménez Esteller.
Els guardonats, que han estat seleccionats a partir de les propostes fetes pels consells socials de les universitats públiques o pels òrgans anàlegs de les universitats privades de Catalunya,
Rebran la Distinció Jaume Vicens Vives el divendres 22 de setembre, durant la inauguració oficial del curs acadèmic del sistema universitari català 2023-2024, que es farà al campus Catalunya de la URV, de la mà del president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras. A més del professorat de la URV, rebran el guardó Maria Dolors Grau, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya; Eva Martín Fuentes, professora de la Universitat de Lleida; el Grup d’Innovació Docent Anàlisi de Dades en Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, i el projecte ‘Present@: la normalització del vídeo’, de la UOC. La Generalitat també atorgarà aquest dia les mencions M. Encarna Sanahuja Yll a Nizaiá Cassián Yde, professora de la UOC, i al professorat de l’assignatura Dones, treballs i societat, de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB.