13/06/2022

Més de mig miler de persones participen a la I Fira Experimenta de la URV

És l’acte de cloenda del curs 2021-2022 del programa Repte Experimenta, que vol despertar vocacions científiques entre els joves d’11 a 13 anys. Durant la tarda del divendres s'han organitzat activitats de la mà d’alumnes d’ESO i els seus padrins científics al campus Sescelades

Alumnes de l’Institut Mar de la Frau, guanyadors del Premi BASF Experimenta, explicant l’efecte de la pressió.

Més de mig miler de persones, la majoria famílies amb nens i nenes entre 6 i 12 anys, han participat aquest divendres en la I Fira Experimenta, al campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Un esdeveniment en què els assistents, equipats amb un passaport de ‘Científic aprenent’, han ajudat a enlairar un coet amb una reacció de vinagre i bicarbonat, competir en una cursa de cotxes propulsats per aire, extreure ADN d’un plàtan o crear un serp fent una reacció de combustió, entre d’altres reptes científics.

La Fira Experimenta, en què s’han lliurat també els Premis Experimenta 2022, és l’acte de cloenda del curs 2021-2022 del programa Repte Experimenta, adreçat a despertar vocacions científiques entre els alumnes de primer i segon d’ESO (dels 11 als 13 anys). Dels 152 equips participants en l’edició 2021-2022 del programa Repte Experimenta (amb 654 alumnes de 6 escoles del Camp de Tarragona), 23 equips ser seleccionats per competir, durant la Fira Experimenta  celebrada divendres, en els Premis Experimenta 2022 als ‘Millors Joves Divulgadors Científics’.

Aquests 23 equips finalistes, integrats per alumnes de 1r i 2n d’ESO, havien preparat una vintena de reptes científics per a que el públic assistent a la Fira (famílies amb nens i nenes entre 6 i 12 anys) experimentés i entengués el fonament científic darrera dels experiments exposats.  D’aquesta manera, alumnes d’ESO s’han convertit en professors de nens i nenes més menuts, no només posant en pràctica el que havien après de la mà de 91 padrins científics del món acadèmic i empresarial, sinó demostrant també les seves habilitats comunicatives a l’hora d’explicar i engrescar el públic assistent.

Tretze alumnes premiats com a Millors Joves Divulgadors Científics

A banda del rigor científic, també cal saber divulgar la ciència. I és just això el que el jurat, format per professors i investigadors de la Facultat de Química, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, juntament amb membres de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i les empreses BASF i ELIX Polymers, van tenir en compte a l’hora de seleccionar els guanyadors de dos dels tres premis.

Cloenda de la fira amb el lliurament dels Premis Experimenta 2022 als Millors Joves Divulgadors Científics.

L’equip d’alumnes del col·legi Pare Manyanet de Reus, format per Eric Trillo, Gonzalo Turrado, Joan Boj i Arnau Márquez (apadrinats per Santiago Baudino, de l’empresa Repsol) ha guanyat el Premi ELIX Experimenta amb el seu repte titulat Construeix una làmpada de lava!, on grans i petits han entès d’una forma pràctica què són els líquids immiscibles i què és la densitat. Els alumnes Sarai Madrid, Iker Parra, Iris Oliver, Constantino Cortés i Sofia Iculeva, de l’Institut Mar de la Frau de Vilafortuny, ajudats pel seu padrí Josep Manel Ricart, professor a la Facultat de Química de la URV, s’han emportat el Premi BASF Experimenta per reptar al públic a aixecar un got amb un globus, introduint així el concepte de pressió.

Finalment, el tercer premi ha recaigut en la decisió del públic assistent, que ha atorgat el premi FECYT Experimenta a l’equip que, enlairant un coet amb bicarbonat i vinagre, els va fer entendre què és una reacció química àcid-base. Aquest premi ha estat pels alumnes de l’Institut Tarragona Pol de la Torre, Adrià Mellado, Èric Ayats i Marc Valcárcel, que de la mà de Gerard Morell, estudiant de grau de Química a la URV, han aconseguit ser els més votats pels nens i nenes assistents.

Els integrants dels equips premiats han estat reconeguts amb un diploma acreditatiu i una inscripció al Campus Experimenta que es realitzarà aquest mes de juny als laboratoris de l’ICIQ, alhora que els seus respectius centres educatius han rebut una dotació econòmica que hauran de destinar a adquirir material de laboratori per seguir impulsant l’experimentació a l’aula.

Sobre Repte Experimenta

Repte Experimenta és un programa formatiu adreçat a despertar vocacions científiques entre alumnes de primer i segon d’ESO (entre 11 i 13 anys), que neix l’any 2020 impulsat pel campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

El Repte Experimenta a l’Aula desafia a aquests joves de centres públics i concertats adscrits al programa a dissenyar i a fer un experiment científic amb materials casolans. Es desenvolupa en quatre sessions de dues hores cadascuna i amb grups reduïts, sempre de la mà d’un padrí científic del món acadèmic o empresarial que els ajuda a entendre el fonament científic del seu experiment. Com a resultat, cada grup genera un vídeo i una memòria amb què competeix amb la resta.

Dos participants experimenten l’efecte del fluid no newtonià.

Cada centre selecciona els millors equips que competeixen durant la Fira Experimenta per optar als Premis Experimenta.   El programa té el suport de la Facultat de Química, la Facultat d’Enologia, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), per la banda pública, i d’ELIX Polymers, BASF, DuPont Water Solutions, Messer Ibérica, Ercros, URAIS, Dow Chemical, Biotech Security, Gomà-Camps i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), per la banda privada. A més, enguany compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación.

En la seva primera edició, els cursos 2020-2021 i 2021-2022, hi han participat sis centres de la demarcació de Tarragona: Institut Tarragona (Tarragona), Institut Ramon de la Torre (Torredembarra), Institut Mar de la Frau (Vilafortuny, Cambrils), La Salle Tarragona (Tarragona), La Salle Torreforta (Tarragona) i Pare Manyanet (Reus), amb un total de 654 alumnes.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*