30/03/2016
Els empresaris de les Terres de l’Ebre vaticinen estabilitat en l’ocupació els primers mesos d’enguany
Els empresaris ebrencs es mantenen prudents, tot i el creixement el 2015, i vaticinen estabilitat en l’ocupació els primers mesos d’enguany. L’Índex de Clima Empresarial es realitza semestralment a partir de les respostes d’empresaris i empresàries de diferents àmbits comarcals i productius ebrencs, per copsar el seu parer i previsions
Els empresaris ebrencs es mantenen prudents, tot i el creixement el 2015, i vaticinen estabilitat en l’ocupació els primers mesos d’enguany. L’Índex de Clima Empresarial es realitza semestralment a partir de les respostes d’empresaris i empresàries de diferents àmbits comarcals i productius ebrencs, per copsar el seu parer i previsions
La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat el dimecres, 30 de març a Roquetes el segon Índex de Clima Empresarial del territori, corresponent al segon semestre del 2015.
El document, tal com passava amb el primer índex, recull un seguit de dades qualitatives aportades pels empresaris a través d’uns qüestionaris, que complementa la informació i l’anàlisi que cada trimestre venen indicant els butlletins trimestrals de la CELIR. L’estudi permet, d’una banda, valorar la situació empresarial al territori i, de l’altra, saber com van evolucionant els principals indicadors empresarials, com ara la producció, els preus de venda, l’ocupació o la competitivitat. A més en ser el segon Índex ja permet, segons el professor del departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’estudi, Pau Galiana, “fer comparatives de les dades entre semestres consecutius, per veure la tendència dels principals índexs de l’estudi i analitzar si hi ha discrepàncies entre les perspectives dels empresaris i la realitat final”.
Pel que fa a les dades obtingudes en el segon Índex, la producció tal com van pronosticar els empresaris, ha augmentat en els darrers sis mesos de l’any passat, tot i que de manera desigual, incrementant-se sobretot en els serveis i en la construcció. La dada de recuperació de la construcció és un senyal més de la recuperació global en el territori. La perspectiva empresarial per als sis mesos següents és més optimista, vaticinant un increment de producció en tots els sectors, amb un índex ponderat de 2.19 punts, on la barrera dels 2 punts marca el creixement, en un índex que es mou entre 1 i 3.
Dues dades més que s’analitzen: l’adequada capacitat productiva de les empreses i el percentatge d’ocupació. En aquest cas s’han mantingut a nivells similars respecte a l’anterior semestre, fet considerat normal ja que són decisions estratègiques i difícilment tenen variacions a curt termini. S’hi mantenen, com a elements limitadors de la producció, la demanda interior, per a dos terços dels empresaris; i la demanda internacional. També hi ha causes limitadores sectorials, com la climatologia, en l’agricultura; la baixa despesa pública, en els serveis i en la construcció; o la competència de les vendes online, en el comerç; i en general, la manca de mà d’obra qualificada que per l’oferta laboral que hi ha és un factor que molt molts cops limita el creixement.
Quant a l’índex d’ocupació continua en positiu, per sobre dels 2 punts, però amb una desacceleració que ja preveien els empresaris, tot i que ha estat millor del previst, sobretot en el sector serveis. Per als pròxims sis mesos els empresaris tornen a ser prudents i n’anticipen estabilitat, amb un creixement lleuger, indexat en 2,04 punts.
Pel que fa als preus de venda es van incrementar lleugerament a finals de l’any passat, llevat de la construcció, tal com van predir gairebé mil·limètricament els empresaris. Els sis mesos següents, però, no es veu una continuïtat en aquest creixement però sí una estabilitat de preus a la baixa en tots els sectors.
Referent a la darrera de les variables analitzades, la competitivitat, ha estat la més positiva i s’ha mostrat alcista tant en els mercats catalans com espanyols, sobretot en els sectors industrials i de serveis; i estable en l’internacional, dada que dóna, segons el catedràtic d’economia i director de la CELIR, Juan Antonio Duro, “fonamentades esperances entorn de les capacitats competitives territorials”. Duro conclou respecte a l’estudi que “les opinions empresarials continuen mostrant el manteniment de registres globalment positius en els indicadors econòmics i vaticinen, fins i tot, estabilitat de cara al primer semestre del 2016”.
Per elaborar cada índex es realitzen semestralment més de cent qüestionaris, sempre a les mateixes empreses, les quals s’han escollit tenint en compte les variables de localització comarcal, dimensió, sector de l’economia i com a principals motors econòmics del territori.
La presentació del segon Índex de Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre ha tingut lloc el dimecres 30 de març a Roquetes i ha anat a càrrec del professor Pau Galiana. També han participat en l’acte la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement, Mercè Miralles, i el regidor de l’àrea de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Roquetes, Josep Cordorniu.
Més notícies de: Índex de clima empresarial