18/11/2021

Els ports romans, protagonistes del cinquè congrés internacional d’arqueologia i món antic de Tarragona

Una vintena d'experts i investigadors europeus participaran a la Tarraco Biennal, que se celebrarà a la URV del 24 al 27 de novembre

Vista aèria d'un port romà.

“Ports romans. Arqueologia dels sistemes portuaris” és el títol del cinquè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic, Tarraco Biennal, que tindrà lloc a Tarragona del 24 al 27 de novembre. Una vintena d’investigadors i especialistes de diferents centres de recerca europeus participaran a les sessions, obertes al públic en general prèvia inscripció gratuïta.

El congrés, que s’havia de celebrar el novembre de 2020, va quedar ajornat per l’emergència sanitària. Ara es recupera sota l’organització de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). La trobada se celebra a finals de novembre per coincidir amb la data de la declaració de Tarraco com a conjunt Patrimoni Mundial de la Unesco.

A la cinquena Tarraco Biennal s’estudiarà l’organització dels grans ports, així com les grans rutes marítimes, amb un paper essencial en el transport de tot tipus de persones, productes i idees al llarg del Mediterrani. Els principals experts de Catalunya i Espanya en la matèria prendran part al congrés, que també comptarà amb la participació d’especialistes arribats de França, Itàlia, Anglaterra, Xipre, Àustria i Polònia. A la trobada ja s’hi han inscrit 150 persones per assistir com a públic. Les sessions tindran lloc a l’Aula Magna del Campus Catalunya respectant les mesures de seguretat per Covid.

En la presentació als mitjans de comunicació, els codirectors del certamen Joaquin Ruiz de Arbulo i Patrícia Terrado han remarcat la voluntat de “donar a conèixer i posar en comú les últimes investigacions sobre els ports, entesos com a sistemes i no només com a simples estructures”. Els avenços tecnològics dels darrers anys i els estudis recents sobre el port de Tarraco han portat als organitzadors a triar aquesta temàtica.

Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la URV, i Patricia Terrado, coordinadors de la biennal, i Josep Maria Palet, director de l’ICAC.

El director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha subratllat la voluntat de Tarraco Biennal de “difondre la recerca al conjunt de la societat” i d’oferir “una imatge d’unitat de totes les institucions i entitats que treballen en l’àmbit de l’arqueologia a Tarragona i que es coordinen per fer possibles aquestes trobades científiques d’alt nivell”.

Tarraco Biennal és una iniciativa que va arrencar el 2012 la Fundació Mútua Catalana amb la voluntat de situar Tarragona com a capital de la recerca i els estudis científics en matèria d’arqueologia. Ara, la direcció dels congressos recau en la URV i l’ICAC en el si d’una comissió formada per totes les institucions de la ciutat relacionades amb l’arqueologia i el patrimoni: Museu d’Història de la Ciutat; Museu Nacional Arqueològic; Reial Societat Arqueològica; Departament de Cultura de la Generalitat i Arquebisbat de Tarragona.

En aquest sentit, URV i ICAC es mostren satisfets del “ressò molt important” que tenen les conclusions de cada congrés. Els estudis són publicats en format paper i digital i arriben a les universitats de tot el món.

Acte inaugural, dimecres 24 a les 19h

El congrés s’inaugurarà dimecres 24 de novembre a les 19 hores a l’aula magna del campus Catalunya amb un acte obert a la ciutadania. Hi participaran la rectora de la URV, Maria José Figueras; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset. El catedràtic d’Arqueologia de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo, pronunciarà la conferència “Tarraco Patrimoni Mundial i els congressos Tarraco Biennal (2012-2021). In memoriam Joan Josep Marca”.

Les ponències es presentaran al congrés el 25 i 26 de novembre en sessions de matí i tarda. Dissabte 27 es tancarà la trobada amb visites culturals al Museu del Port i al Museu Nacional Arqueològic.

La informació sobre la Tarraco Biennal es pot trobar al web tarracobiennal.com.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*