02/12/2021

Els projectes amb què treballa la Vall de l’Hidrogen de Catalunya suposen una inversió de 1.200 milions d’euros

Al voltant de 160 empreses i institucions formen part d'aquesta “iniciativa estratègica de país per fer front al canvi climàtic i activar sectors claus”, tal i com la defineix el govern català. La reducció de les emissions de diòxid de carboni que han de suposar els 44 projectes madurs s'estima en 415.000 tones anuals

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya continua creixent. Després d’uns últims mesos molt fructífers, la iniciativa ja compta amb al voltant de 160 membres, majoritàriament empreses i institucions que formen part de la cadena de valor de l’hidrogen renovable, vector energètic vital per a la neutralitat climàtica. Actualment, els esforços de la Vall estan centrats, sobretot, en madurar i integrar els projectes al voltant de l’hidrogen sorgits d’aquests actors, per tal de fer-los més viables i competitius i, al mateix temps, per presentar-los de la manera més eficient a les convocatòries per accedir als fons europeus. En total, són al voltant de setanta les iniciatives, moltes en fase de disseny però algunes a punt ja per implementar-se, amb què es treballa des de la Vall. En aquest sentit, són 44 els projectes especialment madurs i preparats per fer-se realitat.

Durant els darrers mesos s’han programat tallers divulgatius sobre l’hidrogen renovable, com aquest que es va fer a la darrera edició de la Setmana de la Ciència en el campus Sescelades de la URV.

La contribució a la transició energètica, així com la participació en la reactivació econòmica, són dos dels propòsits principals de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Així, aquest gairebé mig centenar d’iniciatives han de suposar, per una banda, una inversió total de 1.200 milions d’euros i la creació d’uns 2.000 llocs de treballs directes i 2.300 d’indirectes, i, per altra banda, una reducció de les emissions de diòxid de carboni en 415.000 tones anuals. Entre aquests projectes n’hi ha de generació d’energia renovable; de producció, emmagatzematge, distribució i ús d’hidrogen; de mobilitat, com per exemple les flotes d’autobusos propulsats per hidrogen previstos per a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona; de recerca, desenvolupament i innovació, i, finament, de socialització i formació, com és el cas, per exemple, del màster interuniversitari en Tecnologies de l’Hidrogen, que ja s’està cursant. En l’horitzó proper hi ha la creació d’un gran clúster de producció i consum d’hidrogen renovable al pol petroquímic de Tarragona, amb una central d’electròlisi que produirà 25.000 tones d’hidrogen renovable cada any.

Presentació de l’autobus de Messer, propulsat amb hidrogen.

Precisament, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, posa la Vall de l’Hidrogen de Catalunya com a exemple de la voluntat del govern català de transformar el model productiu del país i de l’oportunitat que en aquest sentit s’obre amb els fons europeus Next Generation, que, segons el president de la Generalitat, s’han d’aprofitar ja que facilitaran la recuperació post-pandèmia. Pere Aragonès defineix la Vall de l’Hidrogen de Catalunya com “una iniciativa estratègica per afrontar el canvi climàtic i activar sectors econòmics claus de país que han de tenir continuïtat de futur, com és el cas del químic”.

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya, formada actualment per 98 empreses, 41 institucions i ens públics, 11 associacions i clústers i 8 centres de coneixement i recerca, està coordinada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i compta amb el lideratge empresarial d’Enagás i Repsol i l’impuls de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), el Port de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, la URV, l’IREC, l’ICIQ i l’Eurecat formen l’aliança de coneixement, ciència i tecnologia de la Vall. Presentada oficialment el passat mes de maig, s’ha donat a conèixer aquests últims mesos en diferents taules rodones, jornades, webinars i fires, com per exemple Expoquimia, amb un estand que va registrar una afluència d’unes 1.500 persones. Tot plegat, amb l’objectiu de continuar construint l’ecosistema de l’hidrogen renovable català.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

1 comentari

  1. Víctor |

    Com a estudiant del Màster Interuniversitari en Tecnologies de l’Hidrogen, és molt motivador i apassionant veure com mica en mica va prenent forma i pes aquest projecte tan important pel nostre país.
    Treballarem força per fer de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya un dels hubs de l’hidrogen més importants del sud d’Europa.

Comenta

*