22/10/2019

En marxa a la URV un nou programa de reciclatge tecnològic per reciclar més envasos i millor

L'usuari es connecta a la paperera cada vegada que recicla i guanya recompenses per destinar a projectes socials

Un estudiant utilitzant la paperera del programa Reciclos al CRAI del campus Sescelades.

La Universitat Rovira i Virgili, Ecoembes i la Generalitat han posat en funcionament un nou programa de reciclatge tecnològic anomenat “Reciclos”, que busca mobilitzar els ciutadans i la comunitat universitària per reciclar millor els envasos destinats al contenidor groc. La iniciativa utilitza la intel·ligència artificial, el tractament de dades i la ludificació per connectar l’usuari amb la paperera cada cop que recicla. Això li permet obtenir punts (“Reciclos”), que es podran destinar a tres projectes socials: de mentoratge social de nens, de foment del benestar animal o de combat de l’assetjament laboral.

Els usuaris que hi vulguin participar han de dipositar les llaunes i les ampolles de plàstic a les papereres intel·ligents que es troben als edificis del campus Sescelades, al costat de les màquines expenedores. Aleshores podran sumar els punts “Reciclos” a l’opció que més convingui. Si es volen aportar als projectes socials, els punts se sumaran automàticament a la causa en dipositar l’ampolla a la paperera.

En canvi, si es volen sumar al compte personal, cal registrar-se al web app de Reciclos a la URV, fer una fotografia a la llauna o a l’ampolla de plàstic que es vol reciclar, on es vegi clarament el codi de barres i la paperera intel·ligent, i dipositar-la. Un cop fet aquest procediment, l’usuari rebrà els punts que podrà bescanviar per premis de recompensa personal.

Aquest projecte pioner finalitzarà al desembre de 2019, moment a partir del qual s’estudiaran els resultats obtinguts i es valorarà la seva continuïtat. D’aquesta manera es posa a disposició de la comunitat universitària una eina que millorarà la qualitat i la quantitat d’envasos que es reciclen.

La iniciativa està impulsada per Ecoembes, l’organització medi ambiental que coordina el reciclatge d’envasos a tot el territori de l’Estat, i la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca en el projecte pilot Reciclatge 5.0, que es desenvolupa des de TheCircularLab, el centre d’innovació d’Ecoembes.

D’esquerra a dreta, Gemma Arroyo, responsable del programa Reciclos d’Ecoembes a Catalunya; Cori Camps, vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, i Maria José Figueras, rectora de la URV, durant la presentació del projecte.

“Reciclos és una iniciativa innovadora que ha trencat amb tots els models de gestió de residus que hi ha a Europa. Gràcies a la tecnologia, hem aconseguit que un sistema que ja funciona i gràcies a que s’estan reciclant una gran quantitat d’envasos, pugui evolucionar encara més. Sens dubte, el mòbil i els incentius ens han permès connectar encara més als ciutadans i els contenidors allà on necessitin reciclar, i comptar amb una organització com la Universitat Rovira i Virgili que ens acompanyi en aquesta experiència és una garantia d’èxit” ha indicat Gemma Arroyo, d’Ecoembes, durant la presentació del projecte al campus Sescelades.

Cori Camps, vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, ha explicat que aquest projecte s’emmarca en l’objectiu de la Universitat de reducció de plàstics, que preveu, entre d’altres accions, que a les cafeteries s’utilitzin entre 80.000 i 100.000 ampolles menys per curs. La rectora, Maria José Figueras, ha agraït la feina del personal de la neteja perquè l’objectiu de reducció del plàstic pugui assolir-se.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*