04/05/2018 Entrevista

Joan Miró, investigador ITN Marie Curie al Grup de Recerca Yaneslab de la URV.

“La microbiota intestinal ens pot ajudar a afrontar els problemes de salut, o a empitjorar-los”

La microbiota intestinal ens canvia segons el que mengem i l’estil de vida que portem: la seva composició pot ajudar l’organisme a afrontar els problemes de salut o a no fer res per solucionar-los, o fins i tot empitjorar-los.

Quin és el context de la teva recerca?

Nosaltres investiguem la microbiota intestinal perquè creiem que té un paper molt important en el desenvolupament de malalties que estan apareixent darrerament com l’obesitat, la diabetis o el càncer. Creiem que és important entendre la funció que té la microbiota intestinal per poder prevenir i tractar millor aquestes malalties.

Què voleu demostrar?

Els microorganismes que portem als intestins emeten missatges bioquímics que arriben a totes les cèl·lules del cos a través de la sang. Els missatges són molt variats i canvien segons la composició dels microorganismes, que a l’hora depèn del nostre estil de vida. En alguns casos, aquestes instruccions poden actuar com un interruptor i facilitar que determinats gens de les nostres cèl·lules s’encenguin o s’apaguin.  Els interruptors genètics són modificacions (no mutacions) de l’ADN o de les proteïnes que compacten aquest ADN i que fan que s’encengui o s’apagui un gen depenent dels missatges que li arriben de la microbiota. Al Yaneslab intentem esbrinar quins missatges depenen exclusivament de la microbiota i quins no.

Vosaltres identifiqueu quins missatges venen exclusivament de la microbiota en mostres animals

Sí, utilitzem el ratolí com a animal model i tècniques cromatogràfiques i d’espectrometria de masses per mesurar aquests missatges bioquímics. L’objectiu és desxifrar els mecanismes moleculars amb què els missatges de la microbiota encenen o apaguen els nostre gens.

I nosaltres, hi podem fer alguna cosa?

De manera natural u artificial i segons el que ingerim (incloent els medicaments), l’esport que fem, on vivim o fins i tot segons l’estació de l’any, els missatges que arriben a les nostres cèl·lules van canviant.  Ja  tenim la manera de modular aquests missatges que arriben a les nostres cèl·lules canviant la nostra microbiota i això ho podem fer amb l’estil de vida: amb el que mengem, fent esport i amb l’entorn on estem convivint.

Quines expectatives obre la recerca?

Si sabem a que s’assembla la composició ideal de la microbiota i com es produeixen les modificacions a l’ADN i les proteïnes, podrem afinar molt més els tractaments i com prevenir millor malalties com la diabetis, l’obesitat o fins i tot el càncer.

La flora i la genètica:

Ciència en un minut: què són els interruptors genètics?

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*