09/09/2016
Es consoliden diversos habitatges al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys
El grup d’investigació GRESEPIA acaba la 17ª campanya d'excavacions arqueològiques al poblat, amb la consolidació de dos habitatges pròxims a l'estructura defensiva, la localització de l'accés fortificat al recinte i la troballa d'un cavallet de bronze
El grup d’investigació GRESEPIA acaba la 17ª campanya d'excavacions arqueològiques al poblat, amb la consolidació de dos habitatges pròxims a l'estructura defensiva, la localització de l'accés fortificat al recinte i la troballa d'un cavallet de bronze
El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha dut a terme la dissetena campanya d’excavacions arqueològiques al poblat ibèric de l’Assut, situat a Tivenys (Baix Ebre). Van començar el passat 22 d’agost i finalitzen el divendres 9 de setembre, i hi han treballat unes 14 persones entre llicenciats i estudiants d’Història i del Màster d’Arqueologia de la URV.
Segons ha explicat Jordi Diloli, director de les excavacions i professor d’Història Antiga de la URV, les actuacions d’enguany s’han centrat en consolidar dos habitatges situats a tocar de la important estructura defensiva del jaciment, que es trobaven en un estat de deteriorament preocupant. “Durant tots aquests anys ens hem dedicat sobretot al treball científic i no tant a la consolidació de les estructures existents. Pensem que amb l’arranjament i recuperació d’aquests edificis, el poblat serà més intel·ligible per als visitants”, apunta Diloli, tot avançant que l’Ajuntament de Tivenys demanarà suport al Consell Comarcal del Baix Ebre perquè dins d’aquest any 2016 es puguin instal·lar rètols explicatius en alguns punts del jaciment.
Paral·lelament a la consolidació d’aquestes dues cases, també s’han realitzat excavacions que han permès confirmar quina era l’entrada al poblat i que es tractava d’un accés fortificat. Arran d’aquesta intervenció ha aparegut una troballa important: una peça de bronze molt petita que representa un cavallet. “Es podria tractar d’un penjoll, però una part està emmarcada amb plom i això fa que no sapiguem encara ben bé què és”, explica Diloli, que també ha avançat que en la propera campanya continuaran excavant aquesta zona amb l’objectiu de trobar restes de la porta d’entrada.
El jaciment ibèric de l’Assut té la particularitat que va estar ocupat ininterrompudament des del segle VII fins a l’I abans d’ara i compta amb una complexa estructura defensiva en forma de cremallera, de la qual encara se’n conserva una torre circular i murs de fins a tres metres d’alçada. Ocupa una superfície de més de 4.000 metres quadrats, bona part de la qual encara no està excavada.
Més notícies de: arqueologia, GRESEPIA