06/10/2016

Es descobreix l’absis d’una basílica visigòtica del segle VI a Tortosa

Les excavacions arqueològiques que al mes de juny va iniciar a Tortosa l'empresa derivada de la URV IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L., han posat al descobert l'absis d'una basílica visitògica del segle VI. Es podria tractar del primer complex episcopal de la ciutat, segons els experts. Les restes han estat localitzades sota un entramat urbanístic d'època medieval andalusina

Es tracta d’una estructural mural de forma semicircular que els arqueòlegs han identificat com l’absis d’un edifici religiós cristià, perquè a banda de la seua forma corba també han trobat fragments de rajoles decoratives típiques dels edificis religiosos d’època visigòtica. Tot i que encara no ha finalitzat l’estudi dels materials arqueològics tot apunta que es tracta d’un edifici del segle VI de la nostra era i que per tant seria contemporani amb els primers bisbes tortosins.

L’edifici va ser enderrocat en època andalusina, moment en què l’absis va ser creuat per una gran claveguera i a dalt s’hi van construir cases. “Podria ser l’església més antiga coneguda fins ara a la ciutat”, apunta Ramón Ferré, director de les excavacions i membre del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la URV.

Aquesta important troballa està just a la vora del tram de 40 metres de muralla romana que es van descobrir aquest estiu arran d’aquestes mateixes excavacions i que és un dels vestigis més importants de la Dertosa de l’Imperi romà que s’han descobert fins ara. Per al coordinador del projecte, Jordi Diloli, professor també de la URV, aquestes descobertes situen en un mateix espai tota la història civil, militar i religiosa de Tortosa.

Tot plegat ha fet que l’Ajuntament de Tortosa es plantegi continuar les excavacions. De fet, l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel, ha manifestat que no veu factible que l’adequació d’aquest espai públic on hi havia les cases de davant de la catedral, estigui enllestit el setembre del 2017 tal com es preveia. “Tenim una oportunitat única de conèixer amb detall la nostra història i ara caldrà veure també quines restes es posen en valor i es poden fer visitables”, ha manifestat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*