06/06/2019
Els primers estudiants de la URV amb diversitat cognitiva es graduen
La matrícula per a la segona edició del curs universitari per a persones amb discapacitat obre el 10 de juny
La matrícula per a la segona edició del curs universitari per a persones amb discapacitat obre el 10 de juny
Els 15 estudiants del Curs d’orientació professional per a la inserció sociolaboral (Inserlab), el primer a la URV per a persones amb diversitat cognitiva, s’han graduat després de superar més de 300 hores lectives. En un acte al castell de Vila-seca, els responsables de l’ensenyament i la rectora, María José Figueras, van lliurar-los el certificat que ho acredita. El proper curs 2019-20 serà el torn de nous estudiants, després que la Fundació ONCE hagi tornat a seleccionar la proposta de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV, que ha organitzat el curs, per al seu Programa Operatiu Ocupació Juvenil, amb el suport del Fons Social Europeu,
Així, 15 estudiants més amb diversitat cognitiva d’entre 18 i 29 anys i inscrits al Fons de Garantia Juvenil podran formar-se a la Universitat. Les inscripcions seran obertes a partir del proper 10 de juny i fins al 5 de juliol al web de la FURV. La novetat principal serà que faran 40 hores de pràctiques en serveis de l’administració i en empreses. A més a més, comptaran tant amb la mentoria d’estudiants de grau de la URV com amb estudiants de la primera edició del curs Inserlab.
Avaluació de l’accessibilitat cognitiva del CRAI
L’objectiu del curs és, doncs, formar els estudiants en competències transversals i donar-los les eines per descobrir els àmbits en els que poden tenir una inserció exitosa en funció del seu perfil. En aquest sentit, als estudiants de la primera edició els ha estat especialment útil el projecte final, en el qual van organitzar-se com una empresa en un àmbit en què aquests estudiants poden aportar els seus coneixements: l’accessibilitat cognitiva, és a dir, que els productes, béns i serveis siguin fàcils d’utilitzar per totes les persones.
El CRAI de la URV van encarregar a Grup Adapta (el nom de l’empresa dels estudiants) fer una avaluació de l’accessibilitat cognitiva del CRAI de Bellisens. I ells van posar-s’hi de ple entrevistant les responsables i fent una visita al CRAI. Distribuïts en diferents grups van analitzar diversos aspectes, des de la facilitat per trobar l’espai, fins a procediments com ara agafar un llibre en préstec, utilitzar una sala de treball en grup o agafar material en préstec de la Factoria.
Fruit de l’anàlisi, van detectar la dificultat per arribar a lloc, però en canvi la utilitat del suport de les persones que treballen al CRAI, entre d’altres aspectes. I van proposar accions de millora: millorar les senyals per orientar-se, establir un codi de colors per àmbits de coneixement dels llibres i pictogrames i incloure codis QR per accedir als llibres digitals. Finalment van presentar els resultats als responsables de la Universitat. D’aquesta manera poden afegir al CV el seu coneixement en avaluació cognitiva i avaluació d’espais.