19/11/2015

Es presenta la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català

La presentació coincideix amb la celebració de les jornades científiques Llengua, literatura i compromís social, que tenen lloc del 18 al 20 de novembre al campus Catalunya de la URV. Joan Veny, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2015, ha pronunciat la conferència inaugural

Joan Veny i Carme Oriol
Joan Veny, acompanyat de la directora de la Càtedra, Carme Oriol.

La Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català té per objectiu difondre i promoure la figura d’aquest destacat escriptor tarragoní, i la seva directora és la professora del Departament de Filologia Catalana Carme Oriol.

La presentació de la Càtedra s’ha fet dins la celebració de les jornades científiques “Llengua, literatura i compromís social”, que es fan a la Sala de Graus del campus Catalunya del 18 al 20 de novembre. Es tracta de la primera activitat que organitza la Càtedra, amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana. Una de les intervencions més destacades d’aquestes jornades ha estat la del doctor Joan Veny, premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015, que ha pronunciat la conferència inaugural “El català i les altres llengües romàniques”.

Han presentat la Càtedra el vicerector de la URV, Jordi Tous; del degà de la Facultat de Lletres, Josep Sánchez Cervelló, del president de la Fundació Privada Mútua Catalana, Joan Josep Marca, i de la seva directora, Carme Oriol. Estan previstes quatre conferències més, i el divendres, 20 de novembre, en el 40è aniversari de la mort de Franco, es fa una taula rodona sobre l’antifranquisme i l’activitat cultural a Tarragona.

Han organitzat les Jornades el grup de recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC), amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana i la Facultat de Lletres.

Josep Anton Baixeras

Josep Anton Baixeras Sastre (Tarragona, 20 d’abril de 1927-24 d’agost de 2008) va ser advocat, polític i escriptor. Pertanyia a una família de petits burgesos simpatitzants de la Lliga de Catalunya, i va tenir una educació acurada. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i va treballar a la Junta del Port de Tarragona. Escriptor tarragoní destacat, el seu currículum literari reuneix deu títols, principalment novel.la i teatre, El 1959 va rebre el premi literari Víctor Català i Juntament amb l’escriptora tarragonina Olga Xirinacs, va ser un dels autors convidats a la Fira del llibre de Frankfurt de 2007. 

Va ser membre de la junta de govern del Col·legi d’Advocats de Tarragona. Amb l’ajut de Joan Triadú, va encapçalar el grup que va instaurar l’Òmnium Cultural a Tarragona, del que en va ser el primer president, i la seva inclinació cap als plantejaments demòcrates, socials i nacionalistes el van dur a formar part de l’Assemblea de Catalunya i de la llista Entesa dels Catalans a les eleccions generals espanyoles de 1977, amb les que fou escollit senador per la província de Tarragona. Va ser president de la Comissió de Suplicatoris del Senat d’Espanya i va abandonar el càrrec amb les primeres eleccions municipals democràtiques de 1979, en què va ser escollit conseller de l’ajuntament de Tarragona com a independent a les llistes del PSUC. Va ser doctor honoris causa per la URV (2004).

Més informació:

I Jornades Càtedra Josep Anton Baixeras

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*