11/06/2019

Es publica en anglès la biografia crítica de José Antonio Primo de Rivera, de Joan Maria Thomàs

Es tracta de la traducció a l’anglès del llibre José Antonio. Realidad y mito, que parla del líder principal del feixisme espanyol i fundador de Falange Española, publicada ara per l'editorial Berghahn Books

Joan Maria Thomàs, catedràtic d'Història Contemporània de la URV

José Antonio. Realidad y mito  (Barcelona, Debate/Penguin Random House, 2017) és una biografia crítica de José Antonio Primo de Rivera (1903-1936), qui va ser fundador de Falange Española, partit que durant la Segona República va ser un dels principals suports civils al cop d’estat del juliol de 1936. Fill del dictador Miguel Primo de Rivera, va ser afusellat a la presó d’Alacant el 20 de novembre de 1936. El règim franquista va confiscar la Falange per crear el seu partit únic i va generar un culte a la personalitat a José Antonio de grans proporcions, només inferior en grau al dedicat al propi Franco. El llibre de Joan Maria Thomàs, especialista de la història de Falange, aborda tant la biografia política del personatge com el seu ideari feixista i aquest culte, que va arribar a comparar-lo amb Jesucrist. Ara aquest llibre, publicat el 2017 en espanyol, acaba de ser publicat aquest maig en anglès, traduït per John Bates, per l’editorial Berghahn Books (Oxford-New York).

Thomàs va publicar aquesta biografia en què tracta de la personalitat de José Antonio Primo de Rivera, del seu pensament així com les seves accions polítiques, alhora que posa en qüestió el culte que se li va oferir. L’historiador parla del líder feixista que vol implantar i estar al capdavant d’aquest règim a Espanya. Ofereix una visió acadèmica del personatge, que, segons l’autor, creia tenir la fórmula que salvaria Espanya de la revolució comunista.

En aquest llibre s’hi tracta de la seva família, la seva formació i dels seus inicis en la política, així de com la seva primera presa de contacte amb la literatura. Tracta també de la seva trajectòria, des que va crear la falange fins a la seva execució a la presó d’Alacant i també aborda el seu ideari en el qual s’hi veuen influències del feixisme italià i d’altres de pensadors de l’època. Thomàs el va definir com una persona seriosa i rigorosa i intel·ligent i culte i va cloure la biografia  parlant d’aquesta exageració en la mitificació i culte del personatge de part del franquisme.

Un expert en feixisme i franquisme

Joan Maria Thomàs és professor acreditat com a catedràtic d’Història Contemporània. Ha estat investigador ICREA Acadèmia i ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona d’Història i el Premi de la Crítica “Serra d’Or”. Pertany al grup de recerca consolidat ISOCAC i actualment és investigador principal del proyecto del Ministerio de Economía y Competitividad. “El profranquismo estadounidense y británico durante la primera Guerra Fría: protagonistas, agendas, estrategias de influencia e interlocutores españoles (1945-1960)”. Especialista en règim franquista, feixismes, relacions EEUU-Espanya durant la Segona Guerra Mundial i en la lluita per materials estratègics durant aquesta, ha publicat onze llibres com a autor únic (tres dels quals han estat traduïts a l’anglès), una trentena de llibres compartits, així com articles acadèmics.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*