22/09/2023

L’estudiant de la URV Alba Terés Ros, premiada a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

El seu projecte proposa connectar els ecosistemes agrícoles, urbans i naturals de la Plana, l'Horta i la ciutat de Lleida

Imatge del projecte "L’Aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat", de l'estudiant Alba Terés.

Alba Terés Ros, estudiant de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, va rebre ahir a Sevilla un dels premis de la categoria de projectes de fi de carrera de la XVI Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme Me-dio Pla-zo. Li han reconegut així l’aportació del seu treball de fi de grau, “L’Aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat”. El projecte es basa en la premissa que és necessari un canvi de paradigma per superar la dicotomia entre camp i ciutat i donar resposta a les grans crisis d’emergència climàtica, de biodiversitat i d’esgotament d’un territori finit.

La Bienal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme es proposava, en aquesta edició, reflexionar com les accions del present construeixen l’hàbitat futur i anticipar com serà el futur proper a partir de les mostres més destacables de l’arquitectura recent a l’Estat.

Alba Terés, estudiant de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV.
Alba Terés, estudiant de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV.

En aquest sentit, Alba Terés planteja que les dinàmiques d’urbanització han consolidat la fragmentació entre els ecosistemes naturals, agrícoles i urbans, “que no s’adapten als requeriments actuals i globals”. Per això el seu treball recupera aquests ecosistemes de la Plana de Lleida, de 200.000 hectàrees, l’Horta, de 15.000 hectàrees, i la ciutat de Lleida, alhora que es conserva el model de ciutat compacta.

Imatge representativa del projecte "L’Aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat"
Imatge representativa del projecte “L’Aigua: estratègies per a un nou paradigma. De la Plana de Lleida a la ciutat”, de l’estudiant Alba Terés.

Per fer-ho, identifica l’aigua com un element “identitari i estructurador” d’aquest territori, per la seva persistència i capacitat per reconfigurar els ecosistemes malmesos. El projecte planteja diverses estratègies que connecten espais agrícoles, naturals i urbans i integren hàbitats amb el patrimoni natural i cultural a través del barri de la Mariola de Lleida.

Més concretament, la reducció del 50% de la mobilitat rodada; la regeneració del 70% del sòl urbanitzat i la incorporació de 280 construccions vegetals (amb l’augment del 15% de la cobertura vegetal); construir un sistema de comunicació vertical amb ascensor i passeres en façanes de ponent rehabitant 197 habitatges desocupats, i la incorporació d’horts en espais públic del barri i la recuperació de vuit hectàrees de productivitat a l’Horta.

Print Friendly, PDF & Email