29/01/2021

Estudiantat de 1r curs dels graus d’Història de la URV investiga sobre els seus propis espais domèstics

Han convertit zones de les seves cases en quadrants de jaciments arqueològics per aprendre a obtenir i interpretar dades

Les presentacions es van efectuar en línia per la Covid-19

Coincidint amb la fi de quadrimestre, l’estudiantat de 1r curs de l’assignatura Prehistòria i Evolució humana de primer quadrimestre del grau d’Història, i del d’Història de l’Art i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) van presentar en línia els seus treballs de recerca, que han dedicat als seus propis espais domèstics: cuines, banys, habitacions, garatges, etc. Les presentacions s’han realitzat en format de projeccions de diapositives amb la veu enregistrada, en dues sessions diferents. En total, 79 estudiants han realitzat 18 treballs en grups d’entre 2-6 persones.

L’objectiu era fer un anàlisi comparativa sobre diferents aspectes de la vida quotidiana a la prehistòria, com la higiene, la salut, el descans, l’alimentació o la socialització, entre altres. “D’aquesta manera aprenen a quantificar i interpretar dades, fer inventaris d’objectes, treballar en equip i presentar resultats”, comenta Ethel Allué, professora de l’assignatura i investigadora a l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

Aquests treballs formen part dels objectius del curs i complementen l’avaluació que a més inclou pràctiques, examen i una ressenya sobre les classes que en el marc de l’assignatura, que també imparteix el professor Eudald Carbonell, catedràtic de Prehistòria de la URV, codirector del Projecte Atapuerca i investigador de l’IPHES, i que compta a més amb la participació de Robert Sala, director d’aquest centre de recerca i professor titular de Prehistòria de la URV. Aquest últim va realitzar una sessió sobre l’evolució dels habitatges a la Prehistòria proporcionant d’aquesta manera als estudiants un marc de coneixement general sobre els espais domèstics en aquest període.

Montserrat Plana estudia Història de l’Art i Arqueologia a la URV

Una de les estudiants, Montserrat Plana, que fa Història de l’Art i Arqueologia a la URV, ha efectuat el treball titulat “Evolució del comportament humà”. En aquesta recerca ha analitzat, juntament amb cinc companys, l’evolució dels habitatges i del model de vida en l’edat del Bronze enfront del dia d’avui. “El treball m’ha permès poder relacionar conceptes ja existents en la prehistòria amb la societat actual. M’he adonat de què els nostres orígens estan presents en aspectes de la nostra vida quotidiana. Malgrat això, també hem pogut observar com gran part de la població desconeix aquesta relació tan estreta, considerant doncs que s’hauria de promulgar l’ensenyament del que esdevé, ni més ni menys, què la procedència del món en el qual vivim avui”, assegura.

Anna Batet, que fa Història de l’Art i Arqueologia a la URV

Anna Batet, estudiant també d’Història de l’Art i Arqueologia a la URV, ha dut a terme l’estudi que porta per títol “Habitatges actuals versus Habitatges prehistòrics. Un treball de recerca sobre l’anàlisi i l’evolució dels espais d’un habitatge en l’època actual i en la prehistòria”. Juntament amb 2 companys i  una companya ha analitzat quatre espais d’un habitatge modern com si es tractés d’un jaciment arqueològic. Després han utilitzat aquesta informació per comparar-la amb els habitatges i el model de vida de l’edat del Bronze.

Per a Batet el més interessant ha estat: “el procés pràctic i d’investigació que hem hagut de dur a terme per arribar a aquestes dades. El fet d’haver tingut aquesta primera aproximació casolana al treball de camp i de convertir la meva sala d’estar en un quadrant d’un jaciment arqueològic improvisat, ha despertat en mi la vocació que ja intuïa que tindria per a aquesta professió i m’ha semblat una experiència meravellosa”.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*