25/05/2023

Estudiants d’Arquitectura de la URV exposen els seus treballs a la Biennal de Venècia

Tracten sobre l'urbanisme, els espais de treball i l'habitatge des de la perspectiva de la diàspora africana a Catalunya i es poden veure al pavelló de Catalunya fins al 26 de novembre

Un dels treballs que s'han exposat en la 18a edició del Biennal d'Arquitectura de Venècia

La Biennal de Venècia (Itàlia) ha posat en marxa la 18a edició internacional d’Arquitectura, titulada “El Laboratori del Futur”. Ho fa amb la presència de dotze estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que exposen els seus projectes al pavelló de Catalunya.

Maria Gonzalez, Sadibou Sow, Patricia Lardies, Álvaro Marsal, Arnau Mercadé, Adrià Juan, Silvia Espinosa, Xavier Marqués, Laia Martí, Ludovic Forés, Abril Roset i Laia Jiménez han desenvolupat els treballs a través de l’assignatura “Urbanisme i Projectes” del grau en Arquitectura i ara es poden veure als espais que complementen l’exposició principal. Aquesta s’anomena “Following the Fish” (Seguint el peix), i gira entorn de l’urbanisme, els espais de treball i l’habitatge des de la perspectiva de la diàspora africana a Catalunya. Ha estat comissariada per la productora Leve en col·laboració amb el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Catalunya, l’organització de l’Institut Ramon Llull i la participació de les escoles d’arquitectura de la URV i la UPC (Catalunya), la Politècnica de Milà (Itàlia), la Universitat de Lund (Suècia) i la Universitat de Southampton (Gran Bretanya).

El tema enllaça amb el canvi de paradigma de la biennal, ja que per primera vegada, el centre d’atenció recau sobre l’Àfrica i la diàspora africana. I, de fet, l’edició d’aquest any ha estat comissionada per l’arquitecta ghanesa-escocesa, Lesley Lokko.

L'exposició del pavelló català estarà disponible fins al 26 de novembre a la nau de l'antic Cantieri Cucchini de Venècia.
L’exposició del pavelló català estarà disponible fins al 26 de novembre a la nau de l’antic Cantieri Cucchini de Venècia.

Inicialment, els estudiants van assistir a un taller a l’ETSAV (UPC) al mes de febrer, on van conèixer de què tractava el projecte i què buscaven els comissaris. Sobre les directrius que s’havien donat, els estudiants de la URV van presentar els projectes que formen part del pavelló català i del projecte “Following the Fish”.

El resultat ha estat generar una unió d’arquitectura i migració africana per identificar arquitectures alternatives a les hegemòniques, instant-nos a pensar en la ciutat d’altres maneres. La instal·lació converteix en un mercat de carrer l’antic Cantieri Cucchini de Venècia, una nau construïda l’any 1800 i que originalment era dedicada a la indústria pesquera. Sobre el terra hi ha les “mantes” o teles que normalment posarien els articles a la venda, però en comptes d’això mostren el viatge fet pels migrants. El projecte està centrat sobretot en la ciutat de Barcelona.

La narrativa està acompanyada de documents que amplien el seu contingut, incloent-hi noves contribucions, referències i comentaris a través de dibuixos, escrits i imatges. Les mantes s’han fet al taller tèxtil Top Manta de Barcelona i cadascuna se centra en un tema: Àfrica, l’origen de la civilització, el saqueig, la diàspora, les fronteres, les xarxes d’ajuda, les lluites i els projectes. També s’inclou el projecte arquitectònic dels estudiants, que compta amb diversos panells.

“L’alumnat s’ha implicat moltíssim, han dedicat moltes hores i han acomplert un molt bon projecte. L’han fet de manera altruista fora d’hores i ha sortit un producte molt interessant. Els comissaris es van sorprendre de la dedicació i implicació dels estudiants de la URV. El professorat hem fet un pas enrere, els hem ajudat, però el lideratge l’han posat ells”, destaca Roger Miralles, un dels professors i director de l’Escola d’Arquitectura que, conjuntament amb el professor Manuel Bailo, ha coordinat el projecte a la URV.

Propostes sorgides de les converses amb migrants

La iniciativa dels estudiants de les escoles internacionals d’arquitectura i disseny dona forma a les idees que van sorgir en múltiples converses amb migrants: aspectes com les cuines col·lectives com a alternativa als menjadors socials, espais de benvinguda com a formats potencials pel cohabitatge que tant interessa a l’arquitectura contemporània, nous models residencials basats en la comunitat, instal·lacions disperses i multiús basades en l’estratègia d’equipar barris utilitzant locals comercials buits.

Proposta dels estudiants d'Arquitectura per redefinir els menjadors socials, que s'exposa a la Biennal d'Arquitectura de Venècia.
Proposta dels estudiants d’Arquitectura per redefinir els menjadors socials, que s’exposa a la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

Per portar a terme això s’han proposat fins a tres idees que es basen en una transformació immediata sobre la ciutat que tenim. La primera és la Ceebu Jeen (nom d’un menjar tradicional del Senegal), una proposta que busca redefinir els menjadors socials. La comunitat mantera fa molt temps que rumia traslladar aquesta pràctica a un establiment obert, de barri i replicable, on tothom pugui accedir-hi, habilitant les pràctiques de l’intercanvi que siguin necessàries, produint una gastronomia rica i de productes de proximitat.

Proposta dels estudiants d’Arquitectura per redefinir els menjadors socials, que s’exposa a la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

La segona proposta s’anomena Taranga (en wòlof, una de les llengües del Senegal, significa “acollida-hospitalitat”), i tracta de donar el tomb a les cases d’acollida per migrants. La comunitat mantera ens fa veure la impossibilitat d’una vida en comú en els nostres habitatges, reivindicant la casa oberta, en contra del format d’habitacions.

Finalment, la darrera proposta és la Sutura (un element central de la cultura senegalesa, wòlof, que parla de la discreció i la modèstia), que té l’objectiu de transformar locals en planta baixa com a catalitzadors d’usos socials transformadors, com la incorporació de magatzems i de la logística pròpia de l’espai comercial dels manters del barri del Raval.

Proposta dels estudiants d'Arquitectura per transformar els locals de planta baixa, que s'exposa a la Biennal d'Arquitectura de Venècia.
Proposta dels estudiants d’Arquitectura per transformar els locals de planta baixa, que s’exposa a la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

Aquest projecte no és l’únic reclam de l’exposició, i és que també s’incorporaran novetats com l’objectiu crucial de lluitar contra el canvi climàtic, mitjançant la promoció d’un model més sostenible per al disseny, instal·lació i operació de tots els seus esdeveniments. A més a més, més de la meitat dels participants en l’exposició són de l’Àfrica o de la diàspora africana. Finalment, també hi ha un equilibri de gènere perquè la meitat de les exposicions han estat realitzades per dones.

Al mes de juny els estudiants que han participat en la iniciativa aniran a la Biennal de Venècia, on visitaran els projectes i presentaran els resultats. També s’uniran amb altres grups per conèixer altres iniciatives realitzades a l’exposició internacional.

L’exposició estarà oberta del 20 de maig al 26 de novembre als edificis de l’Arsenal i del Forte Marghera de la ciutat italiana de Venècia.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*