01/06/2023

Una exposició projecta imatges inèdites de la pel·lícula Heroísmos, rodada a Tarragona l’any 1922

El film va enregistrar-se fa cent anys per recaptar fons en benefici d’un hospital de la Creu Roja per atendre els soldats ferits a la Guerra del Marroc. La mostra de l'Aula de Cinema i la Xarxa Santa Tecla es pot visitar a les antigues d’Urgències de l’Hospital de Santa Tecla fins a l’11 de juny

Fragment de la pel·lícula Heroismos.
Fragment de la pel·lícula Heroismos.

“Heroísmos. Història d’un nitrat (1922) / La recuperació més excepcional del cinema tarragoní” és una exposició temporal que inclou metratge inèdit d’Heroísmos, una pel·lícula rodada a Tarragona l’any 1922. La mostra, organitzada per l’Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i la Xarxa Santa Tecla, comissariada per Maria Roig Alsina i Joana Zapata Pérez, amb producció de S. Morris Produccions, recupera els orígens d’una proposta cinematogràfica excepcional amb documents originals i ho fa en el marc de les antigues dependències d’Urgències de l’Hospital de Santa Tecla, que van estar actives fins a l’any 2001 i que se situen a l’edifici de l’antic hospital, construït l’any 1588. A més, inclou un documental que contextualitza el film i l’època, i que amplia detalls de la seva recuperació. Una exposició immersiva en què l’espai expositiu forma part de l’experiència cultural.

L'exposició "Heroísmos. Història d’un nitrat (1922) / La recuperació més excepcional del cinema tarragoní" es pot veure a les dependències de les antigues Urgències de l'Hospital Santa Tecla.
L’exposició “Heroísmos. Història d’un nitrat (1922) / La recuperació més excepcional del cinema tarragoní” es pot veure a les dependències de les antigues Urgències de l’Hospital Santa Tecla.
Heroísmos

La pel·lícula, estrenada el 7 d’abril de 1922 al Saló Modern de Tarragona, va rodar-se per recaptar fons en benefici d’un hospital de la Creu Roja per atendre els soldats ferits procedents de la Guerra del Marroc. L’artífex del projecte va ser l’industrial i mecenes Lluís Bonet Amigó, que va comptar amb el suport del metge i responsable de la Creu Roja de Tarragona, Lluís Soler i Cañellas, i de la secció provincial de Dames de la Creu Roja. El guionista fou el periodista tarragoní Lluís de Salvador i Andrés.

És dels pocs films que es conserven del primer quart del segle XX que, a més, resulta singular pel seu caràcter amateur i benèfic, i és únic per exemplificar com era la pràctica mèdica de l’època a Catalunya. El film, pioner en la història del cinema català, va estar perdut durant dècades.

Fragment de la pel·lícula Heroismos.
Fragment de la pel·lícula Heroismos.
Exposició oberta fins a l’11 de juny

L’exposició ha estat inaugurada per la directora de l’Aula de Cinema de la URV, Vanina Yael Hofman Matusevich; el director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, Joan Maria Adserà Gebelli; i les comissàries de l’exposició, Maria Roig Alsina i Joana Zapata Pérez, entre altres representants d’institucions i entitats.

Inauguració de l’exposició

L’exposició compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, la Creu Roja, la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona. Es podrà visitar de forma gratuïta de l’1 a l’11 de juny a les antigues dependències d’Urgències de l’Hospital de Santa Tecla, i posteriorment de forma virtual a través del web de l’Aula de Cinema de la URV.

Dues conferències per ampliar el context

Paral·lelament a l’exposició, se celebraran dues conferències que permeten ampliar aspectes relacionats amb la pel·lícula:

  • “A l’Àfrica, minyons! La Guerra del Rif i el Desastre d’Annual”, del doctor en Història i professor del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, Jaume Camps Girona (dimarts 6 de juny, de 19 a 20 h).
  • “Tarragona hospitalària. La pràctica mèdica a Tarragona a través del film Heroísmos“, del doctor en Antropologia, historiador de la medicina i professor del Departament d’Infermeria de la URV, Josep Barceló Prats (dijous 8 de juny, de 19 a 20 h).
Cartell de la pel·lícula "Heroismos" (1922).
Cartell de la pel·lícula “Heroismos” (1922).
Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*