26/04/2024
Fet el seminari del Grup d’Antropologia Social 2023-24 “Digressions, disrupcions i resistències en salut mental”
Moderada per Francisco Ortega, del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, va tenir lloc la tercera sessió d'aquest seminari
Moderada per Francisco Ortega, del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, va tenir lloc la tercera sessió d'aquest seminari
En aquesta ocasió va intervenir el primer lloc la Eloísa Helena de Lima, Professora de la Facultat de Medicina de la UFOP (Brasil) en les àrees de polítiques de salut, planificació, gestió i promoció de la salut, amb la presentació “Perfil de salut d’estudiants d’institut a Ouro Preto”.
La discussió va abordar els aspectes teòrics i metodològics d’una recerca sobre les conductes de risc entre adolescents i joves matriculats a l’institut d’Ouro Preto (Minas Gerias, Brasil).
L’adolescència és un període d’intensa transformació en diverses àrees de la vida, que pot exposar precoçment al jovent a vulnerabilitats individuals, socials, físiques i mentals. L’objectiu d’aquest estudi va ser descriure el perfil de salut dels joves en edat escolar de la ciutat d’Ouro Preto, Minas Gerais, i intentar intervenir precoçment en els principals factors de risc. Lima va presentar la metodologia utilitzada per a realitzar un diagnòstic de la situació de salut basat en un estudi quantitatiu transversal seguit de grups focals, realitzat al llarg de 2023 en quatre escoles secundàries del municipi d’Ouro Preto-MG. Després d’analitzar el seu perfil de salut, es van organitzar tallers per a fomentar la reflexió, el diàleg i la promoció de la salut en temes com ara l’abús sexual, la prevenció d’infeccions de transmissió sexual i l’embaràs precoç, la salut mental, la diversitat sexual i de gènere i la prevenció del racisme. La metodologia utilitzada va demostrar ser eficaç per respondre a les demandes de salut d’adolescents i joves. També va ser possible incentivar als i les adolescents a assumir un paper més protagonista en els seus projectes de vida i a enfortir la seva resiliència per a enfrontar les dificultats.
En segon lloc van intervenir Elena Blanco-de Tena i el Martín Correa-Urquiza amb la proposta titulada “Arxiu BOIG! Diàlegs, resistències i contra hegemonia en salut mental”.
Elena Blanco-de Tena, graduada en Infermeria i amb experiència en context internacional, és actualment investigadora en formació del DAC, on investiga sobre salut mental transcultural, suïcidi i cures comunitàries. Martín Correa-Urquiza és lector Serra Húnter al DAFiTS, codirector del Postgrau en Salut Mental Col·lectiva (FURV-FCCSM), coordinador general de Radio Nikosia i IP del projecte “Cap a un arxiu de la memòria històrica de les lluites i reivindicacions socials del moviment ‘boig’ – Part 2”.
Ambdós investigadors van presentar la segona fase del projecte “BOIG! 2” que té com a objectiu contribuir a la recuperació del patrimoni immaterial vinculat a les lluites socials i el moviment associatiu de persones amb diagnòstics en l’àmbit de la salut mental a Catalunya. La idea és contribuir a la creació d’un primer arxiu històric que permeti dimensionar i reconèixer les trajectòries, obstacles, tensions, assoliments i horitzons possibles del moviment. Aquesta recuperació de materials diversos (testimonis, imatges, documents audiovisuals, arxius sonors, etc.) va a fer-se efectiva amb la realització d’entrevistes en profunditat, grups focals i una aproximació etnogràfica a les principals entitats i col·lectius en primera persona. La informació va ser obtinguda a la comarca del Barcelonès, on es concentren la major part de les entitats lligades al moviment.