25/10/2018

José Manuel Barrios, cap d’innovació d’Applus Idiada: “Els cotxes seran autònoms, elèctrics i d’ús compartit”

Els col·legis d'enginyers premien els millors estudiants de grau i màster i l'ETSE reconeix les associacions d'estudiants URBOTS i URVoltage en la inauguració del curs 2018-19 del centre

Un moment de la conferència de José Manuel Barrios, cap d'innovació d'Applus IDIADA, en la inauguració de curs de l'ETSE.

El cap d’innovació d’Applus Idiada, la multinacional del disseny, enginyeria, proves i homologació per a la indústria de l’automòbil, José Manuel Barrios, va ser l’encarregat d’inaugurar ahir el curs 2018-19 de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE). Barrios va descriure l’escenari de canvis que viu el sector de l’automòbil i la importància d’establir sinèrgies entre les solucions tecnològiques que hauran de resoldre els problemes de mobilitat: l’automatització, l’electrificació i la major eficiència energètica dels vehicles sumat a l’ús compartit dels cotxes. En el mateix acte, l’ETSE i els diferents col·legis professionals d’enginyers van reconèixer durant l’acte els millors estudiants dels graus i màsters del centre i les associacions d’estudiants URBOTS i URVoltage, per la seva participació en diferents competicions.

José Manuel Barrios va explicar que la congestió i la pol·lució són els principals reptes de la mobilitat, ja que la meitat de les persones viuen en àrees urbanes, les quals representen només el 0,5% de tota la superfície del planeta. A més a més, cada setmana es desplacen a les ciutats 1,5 milions de ciutadans més. És per això que els canvis en el transport s’estan produint en l’automatització, l’electrificació i la mobilitat compartida. En aquest sentit, va explicar que actualment els vehicles estan en el nivell 2 de 5 d’automatització: “El cotxe m’avisa i, si no faig res, actua”; en el següent nivell ja es produeix la delegació de la responsabilitat de la conducció a la màquina, i en el nivell 5, ja no hi ha conductors, sinó passatgers. Què ocorre, però, si el cotxe es troba amb un escenari per al qual no ha estat programat? El repte, doncs, és validar que els vehicles automatitzats funcionaran en tots els escenaris amb seguretat.

Intervenció de José Manuel Barrios, cap d’innovació d’Applus IDIADA, en la inauguració de curs de l’ETSE.

Aquests progressos es donen, a més, en una societat “complexa”, va dir Barrios, i en un moment en què “estem definint solucions tecnològiques per a gent que encara no ha nascut”, la qual cosa fa que calgui anticipar-se. Barrios assegurava als estudiants i personal de l’ETSE que les properes generacions “no volen un producte, volen un servei”. Per aquest motiu, preveu que al 2030 el parc mòbil serà un mixt de flotes: vehicles propis i vehicles compartits, proporcionats per empreses “que decidiran quin cotxe ens convé per a cada ocasió”. En aquest sentit, va avançar que “el vehicle compartit accelerarà el model de negoci perquè no ens podrem permetre (econòmicament) un vehicle autònom”. Per això va concloure: “Els cotxes seran autònoms, elèctrics i d’ús compartit”.

Reconeixement als estudiants

Durant l’acte d’inauguració del curs, es va reconèixer els estudiants amb millor expedient del centre graduats el curs 2016-17. Així, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona va premiar l’estudiant del Grau d’Enginyeria Elèctrica Marcos Torroba i l’estudiant del Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica Daniel Quiles.

La tresorera del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrial de Tarragona, Nuria Llosas, liura el premi al millor expedient del Grau d’Enginyeria Elèctrica del curs 2016-17, Marcos Torroba.
La tresorera del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrial de Tarragona, Nuria Llosas, liura el premi al millor expedient del Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica del curs 2016-17, Daniel Quiles.

El Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya va premiar a Daniel Barcelona, millor expedient del Grau d’Enginyeria Informàtica.

El degà del Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya, Miquel Conesa, lliura el premi al millor expedient del Grau d’Enginyeria Informàtica del curs 2016-2017 a l’estudiant Daniel Barcelona.

El Col·legi Oficial de Graduats Enginyers Tècnics de Telecomunicació a Catalunya va lliurar el premi a l’estudiant del Grau d’Enginyeria Telemàtica Eva Pujals.

Jordi Farré, degà del Col·legi Oficial de Graduats Enginyers Tècnics de Telecomunicació a Catalunya, llura el premi al millor expedient del Grau d’Enginyeria Telemàtica del curs 2016-17 a l’estudiant Eva Pujals.

També van ser premiats els estudiants amb millor expedient de màster. El Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya va premiar l’estudiant Marc Ruiz, del Màster en Enginyeria de la Seguretat Informàtica i Intel·ligència Artificial.

El pare de l’estudiant del Màster en Enginyeria de la Seguretat Informàtica i Intel·ligència Artificial, Marc Ruiz, recull el premi de mans del vicedegà adjunt de Tarragona i Terres de l’Ebre del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, Carles Aliagas.

El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya a la demarcació de Tarragona va lliurar el premi al millor Treball Fi de Màster del Màster en Enginyeria Industrial a Álvaro Rodríguez i l’accèssit a David De la Fuente.

L’estudiant Álvaro Rodriguez rep el premi al millor Treball de Fi de Màster del Màster en Enginyeria Industrial del curs 2017-18 de mans del president del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Fernando Torres.

El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya a la demarcació de Tarragona va premiar a l’estudiant Álvaro Díez per tenir el millor expedient del Màster en Enginyeria Industrial.

Silvia de la Flor, vocal de la junta del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya a la demarcació de Tarragona i professora de l’ETSE, lliura el premi al millor expedient del Màster en Enginyeria Industrial del curs 2016-17 a l’estudiant Álvaro Díez.

A més dels millors estudiants, també es va fer un reconeixement a l’associació d’estudiants de l’ETSE URBOTS per la seva participació a la competició Autonomous Driving Challenge 2017, i als membres d’URVoltage Racing, per la seva participació a la cursa MotoStudent 2018.

El director de l’ETSE, Xavier Vilanova, lliura un diploma als membres de l’associació URBOTS.
Tres dels membres de l’equip URVoltage i el director de l’ETSE, Xaiver Vilanova, durant el lliurament del diploma de reconeixement de la seva participació a la cursa MotoStudent 2018.
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*