14/03/2018
El Jardí de les Papallones recupera part de la biodiversitat dels terrenys del campus Sescelades
Preveu donar refugi a més de 20 espècies de papallones mediterrànies i altres pol·linitzadors en regressió que són indicadors de la qualitat ambiental d’un entorn
Preveu donar refugi a més de 20 espècies de papallones mediterrànies i altres pol·linitzadors en regressió que són indicadors de la qualitat ambiental d’un entorn
Aquest migdia s’ha inaugurat el Jardí de les Papallones, un espai de prop de 200 m2 ubicat entre el CRAI i l’edifici E1 del campus Sescelades que té per objectiu recuperar part de la biodiversitat original dels terrenys que ocupa el campus Sescelades. Per això s’han escollit plantes que podran atraure més d’una vintena d’espècies de papallones i altres pol·linitzadors, un grup d’animals en clara regressió. La construcció del jardí ha estat finançada per Repsol i per al seu manteniment no s’utilitzaran herbicides ni plaguicides.
Les plantes que es poden trobar al jardí són autòctones o adaptades al clima mediterrani i s’han escollit o bé perquè tenen floracions en diferents èpoques de l’any, de manera que durant uns deu mesos hi haurà flors que atrauran les papallones i altres insectes pol·linitzadors, o bé perquè fan la funció d’alimentar aquests insectes. Es tracta, doncs, que el jardí contribueixi a pal·liar la disminució de la població de papallones, que a Catalunya és ara un 45% menor que fa 15 anys, segons dades de Catalan Butterfly Monitoring Scheme, un projecte de seguiment de les poblacions de papallones a Catalunya.
De fet, les papallones són un bon indicador de la qualitat ambiental d’un entorn perquè la degradació dels hàbitats provoca que no puguin completar el seu cicle vital. Per això, davant la pèrdua global de biodiversitat, el Jardí de les Papallones vol afavorir la preservació de la biodiversitat local en permetre als insectes alimentar-se i reproduir-se i recuperar així part de la fauna que hi havia als terrenys de Sescelades abans de la instal·lació del campus universitari.
Aquest projecte, que va ser triat pels diferents centres i serveis del campus, vol ser un testimoni físic de la celebració del 25è aniversari de la URV i és part de la línia d’acció de protecció de la biodiversitat local que ja es va començar amb la protecció de nius d’aus. A més a més, va en la direcció que marca la Unió Europea per a la creació de nous espais naturals dins de les ciutats, ja que tenen un valor positiu sobre la percepció del confort i la felicitat i sobre la salut de les persones que freqüenten els espais verds.
La intenció de la URV és repetir l’actuació en altres espais i campus, com ja s’està fent en menor escala amb els arbres de la zona de la facultat de Química. També es preveu la modificació d’espais enjardinats existents que requereixen d’un consum d’aigua elevat per jardins que tinguin un consum hídric baix i potenciïn la biodiversitat local.
Més notícies de: Repsol