28/03/2025
Jordi Salas-Salvadó, doctor honoris causa per la Universidad Nacional de La Plata
La institució argentina valora les contribucions del catedràtic de la URV en el camp de la nutrició humana, sobretot per la repercussió internacional de les recerques al voltant de la dieta mediterrània, i en l’evolució de l’epidemiologia clàssica

La institució argentina valora les contribucions del catedràtic de la URV en el camp de la nutrició humana, sobretot per la repercussió internacional de les recerques al voltant de la dieta mediterrània, i en l’evolució de l’epidemiologia clàssica
El catedràtic del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV Jordi Salas-Salvadó ha estat investit aquest dimecres doctor honoris causa per la Universidad Nacional de La Plata. La institució acadèmica argentina ha valorat les contribucions de Salas-Salvadó en el desenvolupament de les ciències de la salut, “en especial la seva reconeguda activitat investigadora en el camp de la nutrició humana, convertint-se en un referent, i el seu prestigi científic internacional, elevant el nivell científic i de projecció de les institucions espanyoles”.
La Universidad Nacional de La Plata destaca la repercussió transnacional de la seva investigació en relació a la dieta mediterrània, sobretot, apunten, pel que fa a la fruita seca i l’oli d’oliva, que ha sigut capaç de canviar les guies i recomanacions de diferents societat científiques i institucions públiques internacionals per la prevenció de la malaltia cardiovascular i la diabetis. També s’ha tingut en compte la contribució de Salas-Salvadó en l’evolució de l’epidemiologia clàssica al món, sobretot per la introducció de les ciències òmiques, com ara la metabolòmica i la metagenòmica, en l’avaluació de l’efecte de la dieta sobre la salut i la malaltia.

En la investidura com a doctor honoris causa també s’ha mencionat la seva participació clau en la inclusió de la nutrició en els plans d’estudis universitaris de l’àmbit de la medicina i les ciències de la salut i, fins i tot, la seva integritat en els aspectes ètics. A més, s’han posat en valor els múltiples premis i reconeixements rebuts, la presència habitual en els rànquings de científics influents i la rellevància dels càrrecs ostentats.
Actualment, Jordi Salas-Salvadó és director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i investigador principal del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició de l’Institut de Salut Carlos III. També és investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), membre de la Xarxa d’Experts de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, director del Centre Català de Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans, president del Fòrum Mundial per a la Recerca i Difusió de la Nutrició i membre del Consorci internacional de Qualitat de Carbohidrats i de la junta del Panell d’Experts en Diabetis i Nutrició.
Les línies de recerca de Salas-Salvadó se centren en els assajos clínics en humans que avaluen l’efecte de les dietes i els compostos dietètics sobre l’obesitat, la diabetis tipus 2 i les malalties cardiovasculars. És director i president del comitè directiu de l’estudi PREDIMED-PLUS, un assaig multicèntric, aleatoritzat i de prevenció primària en curs amb 6.900 participants amb sobrepès o obesitat amb síndrome metabòlica.
Durant l’acte d’investidura a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències Mèdiques, organitzat per la Llicenciatura en Nutrició i la càtedra de postgrau de Nutrició Humana, Jordi Salas-Salvadó ha pronunciat dues conferències: “La dieta en la prevenció cardiovascular” i “Com menjarem el 2050”.
Més notícies de: Honoris Causa