13/05/2024

Una jornada analitza les referències al món casteller en l’obra d’Anselm Clavé i Àngel Guimerà

La trobada impulsada per la Càtedra URV per a l'Estudi del Fet Casteller i el Museu Casteller de Catalunya contribueix a entendre per què els castells s'han convertit en un símbol de Catalunya

Marta Calull, directora de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller, i Míriam Mariné, directora del Museu Casteller, en la Jornada d’Estudi “Un lema i un poema: Anselm Clavé i Àngel Guimerà”.

Entendre les raons per les quals els castells s’han convertit en un dels símbols de Catalunya va ser, dissabte 11 de maig, l’eix central de les intervencions dels ponents de la Jornada d’Estudi “Un lema i un poema: Anselm Clavé i Àngel Guimerà”, organitzada per la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller i el Museu Casteller de Catalunya.

La literatura, especialment la de finals del segle XIX, té molt a veure en la conversió dels castells en un símbol, i Clavé i Guimerà són dos bons exemples de com els castells inspiraven la literatura i com aquesta els convertia en un senyal d’identitat.

Anselm Clavé, en la seva composició “Els Xiquets de Valls”, escrivia uns versos que contenien el lema que ha adoptat el món casteller per definir la seva identitat: “Força, equilibri, valor i seny”. I Guimerà, per la seva banda, va escriure el poema “L’enxaneta”, una peça d’un gran dramatisme que es va fer molt popular.

La jornada va comptar com a ponents amb el catedràtic de Literatura de la URV, Magí Sunyer, la filòloga Neus Oliveras, especialista en Àngel Guimerà, la musicòloga i comissària de l’Any Clavé, Anna Costal, i el filòleg expert en la figura i l’obra d’Anselm Clavé, Roger Canadell.

Magí Sunyer impartint la ponència "Els castells, literatura i símbol", a la Jornada d’Estudi “Un lema i un poema: Anselm Clavé i Àngel Guimerà”.
Magí Sunyer impartint la ponència “Els castells, literatura i símbol”, a la Jornada d’Estudi “Un lema i un poema: Anselm Clavé i Àngel Guimerà”.

La jornada va comptar amb l’assistència d’unes 40 persones i es va celebrar a la seu del Museu Casteller de Catalunya. Va ser l’aportació de les dues entitats a la commemoració de l’Any Clavé i l’Any Guimerà, que serveixen per recordar aquestes dues figures de la literatura catalana, en el 150è aniversari de la mort del music i activista cultural Josep-Anselm Clavé (1824-1874), i al centenari de la mort de l’escriptor i dramaturg Àngel Guimerà (1845-1924).

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*