08/11/2021

El col·lectiu investigador posa en comú la recerca en gènere i comunicació que es fa a l’Estat

La jornada de la secció de Gènere i Comunicació de l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació que va acollir la URV ha aplegat un centenar de participants

Un moment de la primera jornada de la secció de Gènere i Comunicació de l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació.

La URV va acollir primeres jornades de la secció de Gènere i comunicació de l’Associació Espanyola d’Investigació de la Comunicació, que van tenir lloc el 5 i 6 de novembre al campus Catalunya, on s’hi van reunir un centenar de participants tant presencialment com a distància. Una vintena d’universitats, sobretot espanyoles i de l’Amèrica Llatina, van presentar comunicacions en aquestes jornades que tenien per objectiu fer un mapa de la recerca dels seus membres, impulsar una xarxa de persones en formació i establir contactes amb l’Associació de Recerca en Comunicació Europea i Educació.

Durant els dos dies de treball, les investigadores participants van centrar la reflexió en les mediatitzacions del gènere i la sexualitat des de la dimensió de la producció, contingut i recepció, posant èmfasi en les transformacions que faciliten els activismes. En aquest àmbit s’hi van presentar diverses investigacions originals i innovadores: una experiència sobre els sistemes simbòlics de dones pageses del Brasil; experiències sobre com la cultura mediàtica de la xafarderia s’ha utilitzat com una arma contra les dones, i les memòries subversives que han format part del corpus del cinema documental feminista espanyol.

Iolanda Tortajada, degana de la Facultat de Lletres, i Manuela Fernàndez, responsable de l’Oficina d’Igualtat de tracte i no discriminació del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Iolanda Tortajada, degana de la Facultat de Lletres i membre del comitè organitzador, explica que la trobada no només va comptar amb persones de l’acadèmia sinó que també van participar una consultora amb expertesa sobre impacte social i s’hi van poder conèixer pràctiques de l’àmbit de l’art i altres espais que transformen la societat des d’una perspectiva feminista.

Les jornades van comptar amb alguns ponents referents en el seu àmbit de coneixement, com ara Marco Scarcelli, investigador de la Universitat de Pàdua que va fer la sessió inaugural sobre la recerca en gènere i comunicació; Sofie Van Bauwel, investigadora de la Universitat de Gant que va tractar sobre la representació, producció i consum del gènere, i Manuela Fernàndez, responsable de l’Oficina d’Igualtat de tracte i no discriminació del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, que va recordar com treballar la interseccionalitat en els diferents espais.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*