30/01/2019
Unes jornades sobre l’obra de Jordi Tiñena recorden l’escriptor entre el 19 i el 22 de febrer
Va destacar per adaptar clàssics catalans per a estudiants i per la seva faceta d'escriptor amb 13 novel·les publicades
Va destacar per adaptar clàssics catalans per a estudiants i per la seva faceta d'escriptor amb 13 novel·les publicades
Entre el 19 i el 22 de febrer les “Jornades Jordi Tiñena: obra literària i pedagògica” ofereixen una visió completa de l’escriptor i professor a través de les aportacions de persones coneixedores de la seva obra. Les jornades serveixen d’homenatge a Tiñena, que va morir al març de 2018, i posaen en relleu els dos àmbits en els quals va destacar: d’una banda, el pedagògic, amb la seva activitat com a adaptador de clàssics catalans, i de l’altra, com a escriptor de novel·les situades en diferents marcs històrics, centrades en la postguerra i en l’actualitat, i del gènere negre.
La inauguració de les jornades es fa el dimarts, 19 de febrer a les 19 h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona, com a homenatge de la ciutat a l’escriptor que va escollir Tarragona com a marc de moltes de les seves novel·les i que hi va viure. La professora del Departament de Filologia Catalana de la URV, Margarida Aritzeta, fa la conferència “L’obra de Jordi Tiñena i la literatura universal”.
Els dies 20 i 22 de febrer les jornades tenen lloc a la Sala de Graus del campus Catalunya de la URV, on a la tarda a partir de les 17 h hi ha cinc intervencions cadascun dels dies que aborden un aspecte concret de l’obra de Tiñena, i es fa un debat posterior. Les jornades tenen un interès pedagògic i són vàlides com a curs de formació per al professorat de secundària.
Precisament la dimensió com a professor l’explora per Montserrat Cendra, professora de Literatura Catalana, que, com ell, va aplicar a l’aula les adaptacions de clàssics de la literatura catalana que va fer Tiñena. Es tracta d’una etapa que comprèn les dècades dels 80 i 90, quan va adaptar títols com ara Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa per als estudiants de secundària, dels quals se’n van publicar força edicions.
En una segona etapa, que comença l’any 1994 amb la publicació de la seva primera novel·la, Tiñena destapa la seva faceta d’escriptor literari. Magí Sunyer, professor de Literatura de la URV que forma part de la comissió d’escriptors que impulsa les jornades, destaca d’aquest període la qualitat de Tiñena com a investigador, ja que explora en les seves novel·les la utilització de diferents tècniques i recursos literaris que feien diferent cada novel•la.
El mateix Sunyer explica que si bé “a ell (Jordi Tiñena) no li agradava aquesta etiqueta”, la producció de l’escriptor nascut a Barcelona i tarragoní d’adopció va centrar-se durant molts anys en la novel·la sobre diferents etapes de la història i sobre la memòria històrica. Aquesta dimensió també es tracta a les jornades, a través de l’anàlisi de les obres L’ombra del coronel i Peix de gat, dues novel·les sobre la postguerra. Més tard, Tiñena va trobar en la novel·la negra un repte, al qual va dedicar la seva darrera etapa literària, fet que es tractarà durant les jornades amb una conferència específica el dimecres 20 de febrer.
L’activitat, impulsada per una comissió d’escriptors amics i companys de Tiñena, l’organitza la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català de la URV en col·laboració amb diverses entitats i institucions, entre les quals hi ha la Diputació de Tarragona, que publicarà en els propers mesos el llibre que recollirà i ampliarà el contingut de les conferències que es fan a les jornades.
Es tracta d’una publicació que vol adreçar-se a persones que treballen en el món literari però que “també pugui ser llegit amb gust per les persones que coneixien al Jordi Tiñena, sense rebaixar el rigor científic”, va explicar Sunyer durant la presentació de les jornades el dia 30 de gener.
A més de la Diputació, també col·laboren en l’activitat de la Càtedra Josep Anton Baixeras de la URV, el Consell Comarcal del Tarragonès, el Servei Educatiu del Tarragonès del Departament d’Ensenyament; l’Ajuntament de Tarragona, a través de la Casa de les Lletres; l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes; l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Òmnium Tarragonès, i la mateixa Facultat de Lletres.
El programa complet de les les “Jornades Jordi Tiñena: obra literària i pedagògica”, es pot consultar aquí.
Més informació sobre Jordi Tiñena, al seu web.
Més notícies de: Càtedra Josep Anton Baixeras, literatura catalana