15/11/2024

La participació de la ciutadania en la salut pública centra unes jornades internacionals d’infermeria

S'ha posat el focus, des de diferents disciplines, en la necessitat de fomentar la implicació comunitària i s'han identificat necessitats i recursos per donar-hi resposta. El programa ha reunit estudiants i professors de màster de sis països

Ponents del BIP Lina Maria Jesús Antunes, Maria de Fatima Moreira, Roser Cuesta-Martínez i Josep Barceló-Prats al Panel discussion de l'última jornada
Els ponents Lina Maria Jesús Antunes, Maria de Fatima Moreira, Roser Cuesta-Martínez i Josep Barceló-Prats, en el "panel discussion" de l'última jornada.

La Universitat Rovira i Virgili ha acollit per primer cop la celebració d’unes jornades, sota el format de Blended Intensive Programme (BIP), sobre salut pública comunitària, del 6 al 15 de novembre. Amb el títol de “Community engagement in public health: strategies and interventions in health promotion” (compromís comunitari en salut pública: estratègies i intervencions en la promoció de la salut), les jornades han estat organitzades per la Facultat i el Departament d’Infermeria de la URV, conjuntament amb el Centre Internacional de la mateix universitat i amb el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea. El programa ha reunit més d’una vintena d’estudiants i professors de màster de sis països (Portugal, Itàlia, Bulgària, Romania, Croàcia i Brasil) i ha estat obert a infermers i infermeres d’arreu. La salut i la malaltia s’estableixen com a eixos fonamentals del benestar o el malestar de la població i es configuren a través de factors biològics, socials o econòmics. Per aquest motiu, aquest BIP ha buscat abordar la problemàtica de la salut pública comunitària des de diferents disciplines, com ara la infermeria, l’antropologia, la medicina i la sociologia, entre d’altres.

Es pot viure amb salut, dignitat i equitat?

Les jornades s’han plantejat dins del context de l’Agenda 2030, adoptada l’any 2015 per la Resolució de les Nacions Unides. Un dels fronts oberts davant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 és garantir que totes les persones puguin desenvolupar el seu potencial i viure amb salut, dignitat i equitat. Per aquest motiu, l’objectiu concret d’aquestes jornades ha estat posar en el focus la necessitat de fomentar la participació de la comunitat i la ciutadania en l’àmbit de la salut pública i tractar d’identificar les necessitats i recursos de la població per tal de donar-hi resposta.

El programa s’ha centrat, per tant, en les intervencions comunitàries i en la participació i la implicació de la ciutadania en la salut pública. La perspectiva comunitària aplicada a l’àmbit de la salut pública implica un necessari abordatge interdisciplinar, tal i com s’ha vist reflectit en un programa, i pren en consideració la ciutadania com a eix vertebrador de totes les accions.

Durant les jornades s’han tractat temes d’actualitat com ara els desafiaments de la salut pública, la integració de valors ètics per construir un futur més saludable per a tothom i l’impacte de la COVID-19 en l’atenció primària que ha accentuat desigualtats, evidenciant la necessitat de nous models.

Malgrat veure’s afectades per l’alerta per pluges, aquestes jornades, celebrades als campus Catalunya i Terres de l’Ebre de la URV, han inclòs una àmplia varietat d’activitats com seminaris, tallers, taules rodones, visites i activitats culturals.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*