05/12/2023

Unes jornades a la URV posen en valor el paper de les dones en la literatura barroca catalana

Són el punt i final de l'Any del Rector de Vallfogona, poeta que va utilitzar l'univers femení com a motiu literari preponderant

Raül Sanchis, professor del Departament de Filologia Catalana de la URV, durant la ponència, "La feminitat en la festa urbana del Barroc: textos i contextos".

Amb motiu dels 400 anys mort Rector Vallfogona, el grup de recerca Literatura, Art i Representació a la llarga Edat Mitjana (LAiREM) de la URV ha obert al públic les jornades sobre la literatura barroca catalana des d’una perspectiva de gènere: “Dona, eros i santedat: l’univers femení en l’obra de Vicent Garcia i el Barroc català”. La trobada d’experts, que se celebra al campus Catalunya de la URV aquest 4 i 5 de desembre en una sala de graus plena, “posa en valor el paper de les dones en la literatura i en la societat barroca, tant com a motiu i estímul literari com a escriptores”, explica Francesc Massip, catedràtic del Departament de Filologia Catalana de la URV i president del comitè organitzador de les jornades.

Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona, utilitza la dona com a motiu literari preponderant en la seva poesia de temàtica amorosa i satírica i també en el relat de les vides de santes, com és el cas de la Comèdia de Santa Barbara, de la que ahir se’n va poder veure la dramatització de diverses escenes, sota la direcció d’Iban Beltran, director escènic graduat en Filologia Catalana per la URV, a l’església de Sant Miquel del Pla de Tarragona.

El fet és que el paper de les dones “ha quedat molt ocult al llarg de la història -apunta Massip- i en aquest moment s’està fent emergir gràcies als treballs arxivístics i de recerca. Però encara molts textos inèdits i moltes dades per conèixer”. Els 17 ponents que intervenen a la trobada posen en comú les troballes d’un camp de recerca relativament recent com és el tardo-medieval i el Barroc català.

Les jornades “Dona, eros i santedat: l’univers femení en l’obra de Vicent Garcia i el Barroc català” han omplert la sala de graus del campus Catalunya.

Si bé als darrers 30 anys s’han començat a treballar les grans figures d’aquest període, és en aquest moment que s’està començant a posar en evidència el paper de la dona en la literatura de temàtica i estil barroc. Així ho van posar de manifest els diversos ponents que van intervenir ahir a les jornades: hi ha moltes preguntes obertes i, alhora, llocs i documents que ningú ha investigat.

A més del Rector de Vallfogona, que destaca en la poesia, Francesc Fontanella, dramaturg, és l’altre gran exponent del Barroc català, i a qui aquest dimarts s’ha dedicat la jornada.

La trobada clourà avui a les 18 h a l’Aula Magna del campus Catalunya amb l’espectacle Els versos del rector del músic Eduard Carmona i el compositor Guillem Callejón, també obert al públic. Tots dos han fet una tria eclèctica de poemes de Francesc Vicent Garcia i els han vestit amb roba musical dels nostres dies en un espectacle viu i fresc, sense distància ni barreres amb els espectadors.

Fins al 22 de desembre es pot visitar al CRAI campus Catalunya l’exposició “El Rector de Vallfogona. Història i mite” amb plafons que narren la vida i l’obra de Francesc Vicent Garcia i amb el recull bibliogràfic de l’obra que té el CRAI sobre l’autor.

Aquestes jornades són el punt i final de l’Any Rector de Vallfogona, que comemora els 400 anys de la mort d’aquest poeta i alhora mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*