31/01/2025
La col·lecció “Retrats de vi” de Publicacions URV celebra el desè aniversari
El retrobament una dècada després de l'autora i els enòlegs protagonistes de la sèrie visibilitza un major arrelament al paisatge i més respecte pel sòl
El retrobament una dècada després de l'autora i els enòlegs protagonistes de la sèrie visibilitza un major arrelament al paisatge i més respecte pel sòl
El volum dedicat a Toni Sànchez-Ortiz va ser el primer llibre editat, ara fa justament deu anys, de la col·lecció Retrats de vi, una sèrie de Publicacions URV sobre homes i dones de perfils professionals diversos que van ser estudiants de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). A través d’aquestes publicacions, disseccionen la professió vitivinícola a partir de la seva experiència professional i personal, els objectius i els reptes als quals s’enfronten, els paisatges... Deu anys després, la publicació ha celebrat l’aniversari al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, VINSEUM, a Vilafranca del Penedès, lloc habitual de les celebracions i presentacions de la col·lecció.
L’acte ha comptart amb la presència de l’autora del cicle, la periodista i sommelier Ruth Troyano, que ha dialogat amb Toni Sànchez-Ortiz (El Solà d’Ares), Francesc Ferré (Celler Frisach), Anna Espelt (Espelt Viticultors), Sergi Colet (Colet Vins), Roser Amorós (Celler Carlania), Miquel Palau (Celler Abadal), Xavi Garcia (Alella Vinícola) i Maria Sangenís (Sangenís i Vaqué), protagonistes del cicle, el fotògraf Maoz Eliakim i Jaume Llambrich, coordinador i editor de Publicacions URV. Es tracta alhora del tret de sortida de les celebracions corresponents al vintè aniversari del segell editorial de la URV.
A través de les històries recollides en aquesta sèrie de testimonis, la col·lecció continua mantenint vigència. Construeix un relat sobre l’enologia, una tradició que sempre ha estat arrelada al territori i la seva gent: “Amb Retrats de Vi vam encetar el camí de posar la mirada en els paisatges i en les persones, perquè el vi és humanitat i natura, essencialment”, indica l’autora dels llibres.
Troyano i Llambrich destaquen la rellevància d’aquesta col·lecció, ja que Retrats de vi és la primera sèrie de llibres de tot l’Estat centrada en la figura de l’enòleg com a tal, i la importància del projecte per a Publicacions URV, pel fet que “a més de presentar els antics alumnes i els seus projectes vitals i empresarials, presenta el territori i les varietats del país”. També posen l’accent en l’encert en la tria dels enòlegs, ja que cadascun dels que en el seu moment van ser escollits han experimentat una evolució “positiva d’autoconeixement, de cura i d’afinament enològic”, afegint també que “hi ha més identitat i autenticitat en cada ampolla”.
Els reptes respecte la cura del sòl
L’autora dels llibres parla de l’evolució de la visió dels enòlegs en clau d’arrelament al paisatge, que considera que és més “profund” que abans: “El sentiment de cuidar un tros de terra i d’entendre’l cada vegada més. Si no és per convicció, per necessitat, i per això tots han girat la mirada al sòl, viure amb la terra i no de la terra, amb viticultura orgànica, biodinàmica, regenerativa… i un procés enològic de mínima intervenció. Buscant la puresa dels vins, la seva tipicitat i també el seu caràcter. Els vins parlen de qui els fa, cada vegada més.”
Amb el pas dels anys, la consciència sobre el paisatge ha crescut, així com la necessitat de buscar noves maneres de fer vi tractant d’intervenir el mínim possible, però dotant cada vi de la mateixa o més personalitat. El canvi climàtic ha estat un dels factors més influents; ha obligat l’enòleg a tenir encara més cura del sòl, reforçant així un vincle preexistent amb la terra i desenvolupant pràctiques “més curoses” per fer les vinyes més resilients.
Coincidint amb aquests aniversaris, la col·lecció també ha estat protagonista del segon episodi del programa Compaginades, on Ruth Troyano és entrevistada pel periodista Ricard Lahoz. En aquest espai, parla de la importància d’aquests llibres per valorar la feina dels enòlegs formats a la URV i per aprofundir en els reptes actuals del sector, com l’emergència climàtica i la tendència a consumir menys alcohol.