07/03/2023
La distinció ICREA Acadèmia 2022 reconeix quatre investigadors i investigadores de la URV
Àlex Arenas, Mònica Bulló, Maria Isabel Gracia i Carlos Lorenzo han rebut aquest reconeixement incentiva i recompensa l’excel·lència en recerca del personal a les universitats públiques catalanes
Àlex Arenas, Mònica Bulló, Maria Isabel Gracia i Carlos Lorenzo han rebut aquest reconeixement incentiva i recompensa l’excel·lència en recerca del personal a les universitats públiques catalanes
La 14ª convocatòria d’ajuts ICREA Acadèmia ha seleccionat quaranta d’investigadores i investigadors del sistema universitari públic català, quatre dels quals fan la seva recerca a la URV. Es tracta d’Àlex Arenas (Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques); Mònica Bulló (Departament de Bioquímica i Biotecnologia); María Isabel Gracia (Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social) i Carlos Lorenzo (Departament d’Història i Història de l’Art). Amb aquestes incorporacions, ja són dotze els investigadors de la Universitat que actualment compten amb aquesta distinció.
Àlex Arenas, doctor en Ciències Físiques per la UB, és catedràtic d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques a la URV des del 2010. És professor extern del Complexity Science Hub. a Viena i científic en cap de ciència de sistemes complexos del Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) als EUA. La seva carrera científica s’ha centrat en l’estudi de sistemes complexos de xarxes, que ha abordat des del punt de vista de la física i la computació. Aquesta recerca ha donat lloc a més de 255 publicacions en revistes internacionals. Arenas també ha estat investigador visitant a diverses institucions i participat en 47 projectes de recerca, 40 com a investigador principal. Actualment és editor de la revista Physical Review E, responsable de la secció Interdisciplinary Physics, així com de la Journal of Complex Networks i la Journal of Computational Social Science. Ha estat avaluador de projectes científics nacionals i internacionals i ha dirigit 13 tesis doctorals acabades i 4 en curs. La seva actuació ha estat reconeguda per diversos premis i nomenaments científics, com ara ser membre de l’American Physical Society (2018), membre de la Network Science Society (2020) i rebre el premi Mathematics and Society del Ferran Sunyer i Fundació Balaguer (2020), ICREA Acadèmia (2011 i 2017), Reconeixement del Premi Científic “Ciutat de Tarragona” (2022), i Medalla al mèrit científic Narcís Monturiol (2022). Les seves aportacions a la ciència també han estat reconegudes pel Govern de la Generalitat, que el va proposar com a membre del Comitè Assessor de la COVID-19 a Catalunya.
Mònica Bulló és Llicenciada en Biologia (UB) i Doctora per la URV. Catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat, va iniciar-se en la recerca oncològica a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques de Barcelona i va continuar la seva trajectòria en l’àmbit de la nutrició i les malalties cardiovasculars. Va ser co-directora de la Unitat de Nutrició Humana: prevenció i epigenètica de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) fins l’any 2020 i actualment dirigeix el grup de recerca en Nutrició i alteracions metabòliques (NuMeH-URV-IISPV) i el Centre de Toxicologia Ambiental i Alimentària Tecnatox-URV, a més de co-dirigir el grup de nutrició humana adscrit al CIBERobn. Ha estat investigadora visitant al St John University Hospital-University of Liverpool i al Radboud University Medical Center, a més de ser investigadora adscrita a l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona. Ha format part de diferents juntes directives entre les que destaquen la Societat Espanyola de Nutrició Bàsica i Aplicada, la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat, el Centre Català de la Nutrició, la Xarxa d’Innovació Alimentària de Catalunya, el International Board of Diabetes and Nutrition Study Group-EASD o el International Carbohydrate Quality Consortium. Bulló és assessora i avaluadora de diferents organismes tant a nivell europeu com als Estats Units i a l’Àsia. Ha publicat més de 270 articles científics i s’ha situat per dos anys consecutius en el top 2% del rànquing mundial d’investigadors més influents en la seva àrea.
Maria Isabel Gracia és Catedràtica d’Antropologia Social del grup de recerca DAFITS de la URV i membre del Centre de Recerca en Antropologia Mèdica (MARC). Investiga la intersecció de l’antropologia de l’alimentació, la salut i el gènere. L’Estat espanyol i Mèxic són les seves àrees d’especialització etnogràfica. Ha coordinat diversos projectes nacionals i internacionals sobre la seguretat alimentària, la medicalització del cos, les desigualtats socials en salut i les polítiques públiques. Ha exercit diversos càrrecs de gestió acadèmica. Va ser directora del seu departament entre 2016 a 2020 i coordinadora del Grup d’Antropologia Social. Ha estat investigadora visitant, entre d’altres, al Centre Edgar Morin (CNRS, París), el Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS, Mèxic), el Food Studies Center (University of London) i l’Instituto de Ciências Sociais (Universidade de Lisboa). És autora/editora de nombrosos llibres i articles científics. La seva línea de recerca se centra en l’antropologia de l’alimentació; canvi; continuïtats i ruptures en els sistemes alimentaris; cos i gènere, seguretat alimentària, precarització i determinants socials de la salut. Imparteix docència en el Grau d’Antropologia i Evolució Humana, en el Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global, en el Programa de Doctorat de Turisme i Oci de la URV i al Programa de Doctorat en Antropologia i Comunicació.
El quart reconeixement ICREA Acadèmia a la URV l’ha rebut Carlos Lorenzo, professor agregat a l’àrea de Prehistòria de la Universitat des de 2017, coordinador del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana i del programa de doctorat en Quaternari i Prehistòria a la URV. Llicenciat en Geografia i Història per la UB i Doctor per la Universitat Complutense de Madrid, és investigador adscrit a l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i forma part de l’equip d’investigació dels jaciments de la Sierra de Atapuerca des de 1990. Ha realitzat estades de recerca al Museu d’Història Natural de Cleveland i al Museu Americà d’Història Natural de Nova York. És professor convidat al Museu Nacional d’Història Natural de París i a la Universitat de Ferrara. La seva recerca es centra en l’estudi anatòmic i evolutiu dels fòssils humans, principalment de l’esquelet postcraneal. Altres temes de recerca són l’evolució del dimorfisme sexual en els homínids, les seves implicacions etològiques i sociobiològiques i l’aplicació de tècniques tridimensionals i de morfometria geomètrica per a l’estudi de restes humanes dels avantpassats. Ha participat a més de 30 projectes de recerca i ha estat investigador principal de projectes d’investigació d’àmbit nacional i internacional. És autor de 150 publicacions, entre els que s’inclouen més de 70 articles en publicacions internacionals amb factor d’impacte.
Les quaranta persones seleccionades en aquesta convocatòria rebran 40.000 euros anuals, cadascuna, durant un període de cinc anys. Aquesta línia de suport està destinada exclusivament al professorat universitari que està impartint docència i que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora. D’ençà de la seva creació, el programa ICREA Acadèmia ha atorgat ajuts a més de 350 investigadors del sistema universitari català.
La URV compta, amb les noves incorporacions, amb dotze investigadors i investigadores que tenen actualment aquesta distinció: Marta Sales-Pardo i Lluís Marsal el 2021; Àngel Martínez, Jordi Miró i David Sánchez el 2020; Jordi Salas-Salvadó el 2019 i Eduard Llobet i Josep Domingo-Ferrer el 2018.
Més notícies de: HR Excellence in Research, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)