21/11/2017

La doctoranda Eva Coll rep el Premi Jove Investigador pel treball sobre la implantació d’indústries culturals

El premi s’ha lliurat a Sevilla, en el marc del congrés de l’Associació Espanyola de Ciència Regional

La doctoranda Eva Coll, del grup de recerca Quantitative, Urban and Regional Economics, del Departament d’Economia de la URV, s’ha endut el Premi Jove Investigador Juan Ramón Cuadrado que s’atorga cada any en el marc del congrés de l’Asociación Española de Ciencia Regional (AECR) que s’ha celebrat a Sevilla del 15 al 17 de novembre.

El jurat ha determinat que el treball de Coll  titulat “Creativity and the City: Testing the Attenuation of Agglomeration Economies for the Creative Industries in Barcelona” ha estat la comunicació guanyadora. Hi poden optar les comunicacions inèdites que hagin estat realitzades per investigadors de fins a 33 anys que, quan presenten el treball, indiquen que hi volen prendre part.

Juan Ramón Cuadrado en el lliurament de premi que porta el seu nom.

L’article analitza la intensitat i l’extensió de les economies d’aglomeració – beneficis associats a la concentració espacial de les activitats econòmiques- , per les indústries creatives a Barcelona i la seva relació amb la productivitat de les empreses. Concretament, aquest treball intenta controlar per factors de demanada per identificar el rol de les característiques específiques -és a dir, oportunitats de treball en xarxa, proximitat a equipaments culturals, identificació amb l’imatge i reputació de la ciutat- que tradicionalment expliquen la concentració espacial de les indústries creatives al centre de la ciutat.

L’estudi utilitza dades del Registre Mercantil (SABI) que proporciona dades micro-geogràfiques de les empreses entre 2006 i 2015. Els principals resultats mostren que, per a les indústries creatives basades en un coneixement simbòlic (com per exemple disseny, publicitat, etc.), les economies d’aglomeració, principalment enteses com possibilitats d’interacció entre treballadors creatius, tenen efectes positius sobre la productivitat de les empreses  i aquests efectes desapareixen ràpidament quan s’allunyen del centre de la ciutat. A més, la productivitat de les indústries creatives està associada de manera considerable a la proximitat al capital humà especialitzat i amb els espais de cotreball. Tots aquests resultats confirmen la importància dels efectes de desbordament de xarxes o informació sobre les indústries creatives i com aquests resultats canvien segons la base de coneixement dominant de cada sector creatiu. Aquests resultats confirmen la necessitat d’aquestes indústries a concentrar-se en el centre de les grans ciutats.

Eva Coll presentarà la seva tesi doctoral el proper febrer,  sota la direcció del professor Josep Maria Arauzo.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*