12/11/2020
La Fundació Palarq i Eudald Carbonell obren una finestra a la ciència per apropar l’evolució humana a tots els públics
El catedràtic de Prehistòria de la URV i investigador de l'IPHES respon a preguntes relacionades i resoldrà els dubtes en la web d'aquesta entitat
El catedràtic de Prehistòria de la URV i investigador de l'IPHES respon a preguntes relacionades i resoldrà els dubtes en la web d'aquesta entitat
La Fundació Palarq, entitat privada i sense ànim de lucre que dóna suport a les missions en arqueologia i paleontologia humana de científicss espanyols, s’ha unit a l’arqueòleg Eudald Carbonell, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), codirector de el Projecte Atapuerca i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV), per apropar la l’evolució humana a tots els públics. A través del web d’aquesta fundació, obren un espai on es pot preguntar qualsevol qüestió relacionada i així apropar aquesta disciplina a tots aquells que, sense ser especialistes en la matèria, vulguin conèixer una mica millor aquest apassionant tema.
A través de la sèrie Càpsules de l’evolució, Eudald Carbonell contestarà en format vídeo a les preguntes més demandades pels usuaris. Les càpsules estaran disponibles a la pàgina web de la Fundació Palarq, totalment gratuïtes i en obert, convertint-se així en material didàctic addicional per a tots els curiosos de la nostra evolució.
Tot el que volies saber
Amb el nom “Tot el que volies saber sobre evolució humana”, la campanya té com a objectiu resoldre els dubtes i els reptes que planteja la nostra evolució, així com socialitzar aquesta disciplina tan important per al coneixement del passat i per afrontar el futur.
Les primeres Càpsules de l’evolució, que ja estan disponibles a la web de la Fundació Palarq (on es troba també el formulari per enviar noves preguntes a l’investigador), abasten temes que van des d’una breu explicació de què és la paleontologia fins a qüestions més complexes com qui som i on anem com a espècie o si la globalització és positiva o negativa. Els vídeos també responen a preguntes més personals sobre Carbonell com què el va impulsar a ser paleontòleg o quins són els seus referents.
Masterclass
Fundació Palarq també té la missió d’acostar a la societat l’arqueologia i la paleontologia humana. A través del seu web i xarxes socials, recullen diàriament les notícies més rellevants de el sector a nivell nacional i internacional, i inicien diferents iniciatives de soicalització com les masterclass en les dues disciplines.
Durant el confinament i l’estat d’alarma provocat per la pandèmia de l’Covid-19, aquesta iniciativa va posar en contacte els més importants investigadors dels projectes que recolza amb el gran públic, a través de la publicació diària d’una sèrie masterclass en format de vídeo amb les que apropar l’espectador especialitzat i no especialitzat a aquestes investigacions de primera línia del nostre país.
Donar suport a les Missions Arqueològiques
La Fundació Palarq és una entitat privada i sense ànim de lucre que es crea amb la finalitat de donar suport a les Missions Arqueològiques Espanyoles a l’estranger, excloent Europa, dins d’una perspectiva que abasta des de l’etapa paleontològica a les èpoques prehistòriques i les històriques en interès monumental. El seu president és Antonio Gallardo Ballart i la seva directora, Carolina Bähr.
Més notícies de: Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)