21/06/2022

La literatura sobre els castells arriba a les places de Valls

Des d'ahir ja es poden veure a diverses ubicacions de la ciutat fragments extrets d'obres literàries que parlen sobre castells. L'acció forma part del projecte Castells de ciència i la propera setmana s'estendrà a Tarragona i a Reus. També s'ha organitzat una visita científica comentada a un assaig casteller el 28 de juny

El proper dijous, quan els grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls comencin a tocar per la Nit de Completes, ho faran sobre uns versos extrets de l’obra Los xiquets de Valls, de Josep Anselm Clavé. Des de dilluns, un petit fragment d’aquesta cançó es pot veure al tram final del carrer de la Cort, just a tocar de la Plaça del Blat. Aquesta és una de les accions efímeres que durant els pròxims dies ocupen diferents places de la ciutat i que ha consistit en recopilar fragments extrets d’obres literàries en els que es parla sobre castells i enganxar-los al terra de places on s’han fet castells de nou. A més de Valls, aquesta iniciativa s’estendrà la propera setmana a les places de Tarragona i Reus. La iniciativa forma part del projecte Castells de Ciència, en el marc del qual també s’ha organitzat una visita comentada des del punt de vista científic a un assaig dels Xiquets de Tarragona el proper 28 de juny.

La literatura és una altra de les disciplines des de les que es pot parlar sobre castells, que és l’objectiu del projecte: fer divulgació des de diferents vessants de la ciència amb el fet casteller com a fil conductor. L’investigador del Departament de Filologia Catalana de la URV, Magí Sunyer, ha fet la una selecció de 15 petits fragments que es poden trobar a diverses obres literàries que fan referència als castells. Els textos són de Josep Pin i Soler, Salvador Espriu, Joana Raspall, Olga Xirinacs, Montserrat Palau, Joan Cavallé, Narcís Oller, Àngel Guimerà, Noemí Bagés, Josep Aladern, Margarida Aritzeta, Antoni de Bofarull i Rosa Pagès. Extractes de les seves obres es podran poden veure a les places on s’hi han fet castells de nou i van acompanyats d’un codi QR que dona accés a la pàgina web on hi ha una explicació més detallada feta per Magí Sunyer en la que parla sobre la presència dels castells a la literatura.

Amb aquesta disciplina, la literatura, es completa una primera fase del projecte en el que també s’ha relacionat els castells amb la física, l’arquitectura, la sociologia, la història, la química i l’antropologia a través de cartells, vídeos i articles científics divulgatius. Dimecres 22 i dijous 30 de juny finalitza també el cicle de converses Parlem de Ciència i Castells, que s’està fent setmanalment als jardins del Teatre Metropol. Totes les accions del projecte estan recollides a la pàgina web Castells de Ciència.

Visita científica guiada a un assaig casteller

Per tancar la primera edició del projecte Castells de Ciència s’ha organitzat una nova acció divulgativa, que consisteix en una visita científica comentada a un assaig casteller. Es farà el dimarts 28 de juny a les 20.30 h al local de la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona. Quatre investigadors de la URV que han participat en el projecte aniran comentant en directe quins aspectes científics s’hi poden trobar al llarg de l’assaig des del punt de vista de la química, l’arquitectura, la física i l’antropologia. Les persones interessades en anar a aquesta visita comentada han d’enviar un correu electrònic a comciencia@urv.cat.

El projecte Castells de Ciència és una iniciativa impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV (ComCiència) i la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller de la Universitat amb la que es vol fer divulgació científica a partir d’un fenomen cultural, multitudinari, arrelat al territori i reconegut tradicionalment, com són els castells. La iniciativa està finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i l’empresa Repsol i té la col·laboració dels ajuntaments de Tarragona, Reus i Valls.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*