17/10/2017

La persecució de les persones defensores del medi ambient: el cas de Berta Cáceres

Segons l'activista Gustavo Castro, l'any passat van haver més de 200 assassinats i desaparicions a tot el món per oposar-se a agressions greus al medi ambient

En una conferència organitzada pel Centre d’Estudis de Dret Ambiental (CEDAT), el sociòleg, ambientalista i activista Gustavo Castro va parlar de la tasca de Berta Cáceres, activista ambiental i companya seva que va morir a trets l’any passat. L’acte va tenir lloc el dilluns, 16 d’octubre a la Sala de graus del campus Catalunya.

Berta Cáceres va ser una destacada activista hondurenya, que va obtenir el premi Goldman de Medi Ambient 2015. Hondures és un país que ha destinat un 30% del seu territori a concessions mineres i projectes energètics molt perillosos pel medi ambient. Gràcies als seus esforços, la comunitat indígena Lenca es va mobilitzar i aconseguí que el constructor més gran de presses del món aturés el projecte hidroelèctric de Agua Zarca.

El 3 de març de 2016, uns sicaris van entrar a casa seva i la van assassinar a trets. El seu company mexicà Gustavo Castro, fundador i director de l’organització Altres Mons i de la Xarxa Internacional Amics de la Terra Mèxic, va ser ferit i donat per mort. Actualment les filles de Berta Cáceres són víctimes d’amenaces i atemptats contra la seva vida. Gustavo Castro avui dia és el testimoni clau del judici de l’assassinat de la seva companya. Es va haver de refugiar a l’ambaixada del seu país a Hondures i ara viu a Espanya, protegit per Amnistia Internacional.

En la conferència, l’activista va remarcar que la problemàtica de la desaparicions i assassinats de persones defensores del medi ambient a tot el món, que l’any passat van ser més de 200 segons l’Informe de l’organització Global Witness,  és molt ignorada i desconeguda. “Especialment han augmentat els feminicidis, perquè molts homes se’n van a treballar fora del seu país i queden les dones i els nens”, va explicar. Actualment està fent un cicle de conferències per Catalunya sobre el tema. Precisament, investigadors del CEDAT treballen en un projecte de recerca de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) que ha d’elaborar estratègies integrals de protecció d’aquestes persones i de la seva activitat de defensa, incloent mecanismes jurídics o no jurídics que poden articular-se preventivament o posteriorment a la situació de violència amb què s’enfronten pel sol fet de defensar el medi ambient i els recursos naturals. Es tracta de proposar un protocol de defensa i protecció.

En l’organització de l’acte van col·laborar Amics de la Terra Catalunya, Amnistia Internacional, l’ICIP i el Centre de Cooperació al Desenvolupament URV Solidària.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*