20/05/2019

La producció i l’ocupació de gran part de les empreses ebrenques va créixer durant el 2018

L'Índex del Clima Empresarial de la Càtedra d'Economia apunta al creixement de la indústria alimentària, el turisme i els serveis i l'estabilitat de la resta de sectors productius

Rambla Felip Pedrell de Tortosa. La capital del Baix Ebre ha fet els últims anys una aposta dedicida pel turisme

La producció i l’ocupació a les empreses de les Terres de l’Ebre va tornar a créixer el 2018. Ho constata el setè Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre, un informe que elabora la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) del campus Terres de l’Ebre de la URV a partir d’enquestes qualitatives a més d’un centenar d’empreses de les quatre comarques de l’Ebre. Es tracta d’empreses de diferents sectors i mida amb l’objectiu de tenir una mostra representativa del teixit empresarial ebrenc. De fet, les empreses presents en l’estudi representen gairebé el 50% de la facturació total de les societats del territori i més del 20% dels treballadors.

“Veiem que al llarg del 2018 s’ha mantingut la tendència alcista, si bé també és cert que pel que fa a la producció hi ha hagut una disminució del saldo net (21%) respecte l’últim semestre del 2017”, explica Pau Galiana, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex. De fet, el 45% de l’empresariat declara estabilitat, mentre que el 38% indica increments de producció. El creixement ha estat registrat sobretot per la indústria alimentària, el turisme i els serveis, mentre que s’han mantingut estables el sector primari, construcció i indústria.

Concretament, la producció ebrenca en el 2018 va tenir un índex ponderat de 2,454, poc menys d’una dècima per sota de l’últim semestre del 2017. Recordem que els empresaris puntuen entre 1 (decreixement), 2 (estabilitat) i 3 (creixement). Per al 2019 es preveu, per primera vegada des que s’elabora aquest índex, una lleugera davallada de la producció. “Haurem d’estar atents a veure si es compleix”, afegeix Galiana, tot precisant que només és l’empresariat de l’agroindústria qui vaticina aquesta disminució, mentre altres sectors com el turisme, serveis i construcció preveuen un millor comportament.

El professor Pau Galiana i el director de la CELiR, Juan Antonio Duro durant la presentació de l’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre, aquest matí a la Cambra de Comerç de Tortosa

Pel que fa a l’ocupació, el 2018 va tenir un comportament a l’alça, amb un índex de 2,628 i un saldo positiu del 28,8%, les dues xifres per sobre del comportament de l’any anterior. No obstant això, tot i que el 50% dels empresaris i empresàries han declarat que l’ocupació s’ha mantingut, s’ha incrementat lleugerament la xifra dels que diuen que ha disminuït, un 10,6%, dada que s’haurà de seguir amb atenció.

Sectorialment, tots declaren increments excepte el turisme, destacant l’agroindústria, el sector primari, el de serveis i la construcció. Els empresaris i empresàries, mostren menys optimisme de cara  el 2019. Tot i que el sector turístic, el de serveis i la construcció esperen bon comportament en l’ocupació, el 60% de l’empresariat està d’acord en afirmar que l’ocupació es mantindrà i nomes el 9,1% pensa que disminuirà.

Respecte els factors que han limitat la producció, l’empresariat assenyala com a principal factor la demanda interna, però també apunta a d’altres aspectes com el context i la incertesa política a Catalunya (un 32% de l’empresariat considera que sí que té un efecte negatiu en la facturació i l’ocupació); la dificultat per incorporar personal tècnic qualificat, el que evidencia la necessitat d’ajustar la formació a l’oferta de llocs de treball; la deficient gestió política i la falta inversió publica i d’infraestructures; o la climatologia en turisme i sector primari, són altres aspectes que l’empresariat posa damunt la taula com a factors limitadors.

Aquest setè Índex del Clima Empresarial s’ha presentat aquest migdia a la Cambra de Comerç de Tortosa i ha passat a tenir una periodicitat anual, fins ara s’elaborava semestralment, això permetrà evitar el biaix que provocava la temporalitat en determinats sectors com ara el turisme i el sector primari.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*