15/11/2022

La Química i les seves possibilitats centren la inauguració del curs de la Facultat de Química

El curs arrenca amb un augment o un manteniment de les notes de tall dels graus, i gairebé amb l'ocupació total de les places que s’ofereixen per estudiants de grau i màster

María Vallet Regí, catedràtica emèrita de la Universidad Complutense de Madrid, en un moment de la lliçó inaugural de la Facultat de Química.

María Vallet Regí, catedràtica emèrita de Química Inorgànica de la Complutense de Madrid i directora del grup de recerca Biomaterial Intel·ligents, ha estat l’encarregada de pronunciar la lliçó inaugural del curs 2022-23 de la Facultat de Química amb el títol “La Química y sus posibilidades”. Vallet Regí és doctora honoris causa per la URV des de l’abril d’aquest any per ser pionera de l’ús de material bioceràmics per a la regeneració de teixits ossis a proposta de la Facultat de Química amb motiu dels 50 anys dels estudis de Química a Tarragona. Era per tant la persona més indicada per cloure, amb aquesta inauguració de curs, aquesta efemèride.

També va oferir, el dia 14 de novembre, una xerrada oberta a tota la comunitat universitària a l’Aula Magna del Campus Catalunya amb el títol “Biomateriales: aquí y ahora”, on va recollir les principals conclusions del llibre amb el mateix títol co-editat amb Luís Munuera, i que forma part del llegat que María Vallet va deixar el passat 8 de març a la Caja de las Letras a la seu de l’Institut Cervantes a Madrid.

En la lliçó inaugural María Vallet ha explicat que la Química ens permet utilitzar els elements i compostos per millorar la qualitat de vida. Si amb el nombre dels elements estables del sistema periòdic fem un càlcul dels compostos que es poden obtenir veuríem que ja es coneixen al voltant del 90% del nombre total de compostos binaris possibles. És a dir, compostos formats per dos elements com l’aigua, el clorur sòdic, o l’òxid de calci. Tot i això, compostos de 3 elements només es coneixen un 5% dels possibles, com són l’àcid sulfúric o el nitrat de plata. Més encara, compostos formats per 4 elements només s’han aïllat fins ara el 0.1%, alguns tan utilitzats com el bicarbonat sòdic. Amb aquests senzills càlculs ens queda clar que les possibilitats de nous descobriments a la Química són enormes.

Tot i que fins ara s’han fet enormes avenços que ens permeten viure millor, alguns dels quals s’han comentat en la conferència, María Vallet ha conclòs la seva xerrada fent una prospectiva de quins reptes ha d’afrontar la Química en els anys futurs per donar resposta a les necessitats de la societat, fent una crida als estudiants presents a l’aula per que segueixin treballant per resoldre aquests reptes.

L’acte ha comptat amb la presència de Maria Mas Chacón, directora gerent de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, que ha pronunciat unes paraules.

Maria Mas adreçant-se als presents a l’acte d’inauguració de la Facultat de Química.
Reconeixement als estudiants i al personal de la Facultat

D’altra banda, durant el decurs de l’acte, s’han lliurat els reconeixements i obsequis als i les estudiants amb millor nota d’accés als diferents graus de la Facultat en el curs 2022-2023. Martina Tolós Campàs, del grau de Bioquímica i Biologia Molecular, Salaheddine Esseddiki, del grau de Química, Júlia Ruiz Belencoso, del grau de Química en anglès, i Pere Pardines Vilalta, del doble grau de Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular s’han fet mereixedors d’aquests reconeixements. Els premis han estat lliurats pel degà de la Facultat de Química, Joan J. Carvajal, i pel rector de la URV, Josep Pallarès, que ha presidit l’acte.

Martina Tolós Campàs, l’estudiant del grau de Bioquímica i Biologia Molecular premiada.

Carla Gámez Jaramillo, del grau de Química, i Marc Nieto Rodríguez, del grau de Química en anglès, han rebut el premi que la Societat Catalana de Química (SCQ) atorga als estudiants amb millors qualificacions al Treball de Fi de Grau de Química del curs 2021-2022. Els premis els han rebut de mans de Rosa Maria Marcé, vicepresidenta de la SCQ.

Carla Gámez Jaramillo, l’estudiant del grau de Química premiada per la SCQ, rep el premi de mans de Rosa Mª Marcé.

Finalment, el premi de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM) als estudiants amb millors qualificacions al Treball de Fi de Grau de Bioquímica i Bioquímica Molecular del curs 2021-2022 ha estat per Irene Vañó Segarra, mentre que el premi pel doble grau de Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular ha estat concedit ex aequo a Raquel Delgado Gil i Albert Iñañez Blas.

Albert Iñañez Blas, un dels dos estudiants del doble grau de Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular premiats, rebent de mans de Sara García de la SEBBM la distinció.

Com cada any, la Facultat ha fet un reconeixement al personal de la Facultat amb 25 anys de dedicació al centre, en aquest cas a Carme Aguilar, professora del departament de Química Analítica i Química Orgànica, i a Gerard Pujades, professor del departament de Bioquímica i Biotecnologia. També s’ha volgut reconèixer a les persones que s’han jubilat el darrer curs o que estan a punt de fer-ho en el present curs, en concret a Agustí Montero, tècnic de laboratori del departament de Química Física i Inorgànica, i a Joaquin Yepes, conserge de la Facultat.

Joaquim Yepes rebent el reconeixement com a personal de la Facultat de Química jubilat.

Vermut, dinar i gimcana al Pati dels Garrofers

Les celebracions per la diada de Sant Albert Magne van continuar al Pati dels Garrofers de la Facultat, amb un dinar i festa organitzada conjuntament amb els alumnes de 4t curs del Grau de Química. La festa va començar amb un vermut electrònic amb un DJ amenitzant l’ambient, i a continuació un gran dinar amb amanida i paella per a 120 persones. Hi van assistir estudiants de tots els cursos del grau, així com estudiants de màster i doctorat, PAS i també professors de tots els departaments de la facultat.

Paella popular per Sant Albert Magne al Pati dels Garrofers de la Facultat de Química.

Sobre les 16 h va començar la gimcana organitzada per alumnes de 4t curs. Aquesta va constar de diverses proves d’habilitat i coneixements en Química, com enrasar a cegues, un Kahoot, una prova de formulació basada en exercicis reals del grau, o una cerca d’imatges en un pòster caòtic. Es van fer diferents equips, un per cada àrea de la Química representada a la facultat. Tot plegat molt divertit i amb participació de gran part dels presents. En acabar la gimcana, es va endur la Copa Sant Albert, en la seva 1a edició, l’àrea de Química Analítica, que retindrà el guardó fins el proper Sant Albert.

L’equip guanyador de la primera edició de la Copa de Sant Albert.

Aquest va ser un Sant Albert molt especial, incorporant la part més lúdica on estudiants de tots els cursos i professors poden compartir una tarda distesa.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*