31/05/2019
La revista Arxiu d’Etnografia de Catalunya publica un volum dedicat a l’antropòleg Claudi Esteva
La revista l'impulsa el Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV
La revista l'impulsa el Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV
El número extraordinari de la revista Arxiu d’Etnografia de Catalunya homenatja el doctor honoris causa de la URV Claudi Esteva Fabregat, una de les figures clau de l’antropologia a Catalunya i arreu de l’Estat espanyol. El volum, que s’ha presentat aquest dijous al campus Catalunya, ha estat coordinat pel catedràtic de la URV Joan J. Pujadas, i presentat per Berta Alcañiz, Joan Prat i Josep M. Comelles, col·laboradors del volum.
Aquest número extraordinari aplega dinou col·laboracions d’investigadors d’arreu del món i vol ser un homenatge compartit a la memòria de qui va ser mestre d’antropòlegs i, al mateix temps, el creador de la majoria de les estructures institucionals que van permetre la consolidació d’aquesta disciplina a Catalunya. L’abast de la seva obra pionera és indispensable, també, per entendre la manera com l’antropologia social va trobar el seu lloc a les estructures universitàries i de recerca de l’Estat espanyol. La trajectòria vital de Claudi Esteva Fabregat va venir marcada, abans que res, per la Guerra Civil espanyola, que va suposar el seu exili a Mèxic (1939-1956). El seu periple vital va suposar més canvis residencials: Madrid (1956-1968), Barcelona (1968-2002), de nou Mèxic (2002-2016). El mes de setembre de 2017 va morir a la seva Barcelona natal, just quan estava a punt de complir 99 anys.
Totes les aportacions a aquest volum es poden consultar i descarregar lliurement a la web de la revista Arxiu d’Etnografia de Catalunya, que es dirigeix a públic especialitzat en Antropologia Social i Cultural. La revista, dirigida per la professora de la URV Yolanda Bodoque i impulsada pel Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, a més a més de contribuir al coneixement antropològic enriqueix el debat crític entre investigadors i investigadores, amb especial èmfasi en les aportacions teòriques metodològiques i al treball de camp. La revista està present en diferents bases de dades i repositoris internacionals com Doaj, Dialnet, Latindex o ErihPlus, entre d’altres.