28/02/2023
La UNESCO renova la confiança a la Càtedra d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili
La Càtedra és un dels socis de les Nacions Unides per implementar la seva nova Agenda Urbana
La Càtedra és un dels socis de les Nacions Unides per implementar la seva nova Agenda Urbana
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha prorrogat el conveni amb la Càtedra d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili fins al 31 de desembre del 2024 i mostra la confiança que la UNESCO en la feina de la Càtedra UNESCO sobre el Dret a l’Habitatge, la primera al món d’aquest tipus i un dels socis de les Nacions Unides per implementar la seva nova Agenda Urbana.
Activitat de la Càtedra UNESCO sobre el dret a l’habitatge
La Càtedra UNESCO sobre el Dret a l’Habitatge de la URV té com a objectiu crear una plataforma estable en recerca, docència i transferència de coneixements en matèria d’habitatge des d’un punt de vista interdisciplinari i internacional.
Actualment, la Càtedra té dotze socis, procedents de l’àmbit públic i privat, i dotze investigadors. A més, acull investigadors visitants amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi de coneixements i de bones pràctiques.
Pel que fa a la recerca, abasta totes les àrees de l’habitatge i el dret a l’habitatge, des del sensellarisme fins al mercat hipotecari, passant per les tinences de l’habitatge (propietat, arrendament i tinences intermèdies), l’organització de l’habitatge (condomini, cooperatives), el seu finançament, l’habitatge com a dret humà, l’habitatge i les noves tecnologies, l’habitatge col·laboratiu, els professionals immobiliaris, l’habitatge social i assequible i els drets dels consumidors.
La Càtedra ha liderat o participat en 32 projectes de recerca competitius nacionals i internacionals que promouen la investigació interdisciplinària transfronterera i internacional en temes d’habitatge. Entre ells destaca el projecte Erasmus Plus titulat “Bridging the gap in housing studies” (Housing+)”, que té com a objectiu millorar la formació acadèmica a nivell europeu dels professionals, responsables polítics, acadèmics i la resta d’operadors en general que intervenen a sector de l’habitatge i immobiliari.
Pel que fa a la docència, la Càtedra ha format més de 600 professionals en habitatge gràcies als seus programes de postgrau, entre els quals destaca el “Postgrau en polítiques d’habitatge”, que aborda de manera holística i acadèmica aquesta matèria de manera nova tant a nivell català com a espanyol.
A l’àmbit de la transferència de coneixements, la Càtedra ha assessorat entitats públiques i privades, com els governs català, espanyol o alemany. A més, els seus investigadors han publicat més de 300 publicacions (articles, llibres, capítols de llibres) a 16 països i han impartit més de 500 conferències a 30 països diferents, des d’Austràlia fins als Estats Units, passant per Àsia i Europa.
Atenent al concepte d’impacte social, la Càtedra treballa amb la voluntat de generar una millora real a la societat en tot allò relatiu a l’habitatge. La seva investigació ha impactat en el disseny de les polítiques públiques que s’apliquen a l’Estat i a la Unió Europea; la Càtedra ha establert enllaços amb altres càtedres UNESCO; ha produït una activitat innovadora basada en jocs de rol de taula i el documental El llindar. A més, actualment també es troba en la fase pilot del seu propi Certificat de bona gestió d’habitatge social (CVS), i està participant en l’elaboració plans locals d’habitatge per a municipis sota demanda, com ha estat el cas amb Tarragona (2019), Altafulla (2021) o Ascó (2022), entre d’altres.
Tota la informació sobre la Càtedra d’Habitatge es pot trobar al seu web.
Més notícies de: Càtedra UNESCO d'Habitatge