15/12/2014

La URV caracteritza les vinyes de l’illa de La Gomera i identifica la varietat més singular, la Forastera blanca

Aquesta recerca, duta a terme pel Grup de Tecnologia Enològica de la URV, pretén caracteritzar els tipus de vinya existents a la illa. És un encàrrec de la DO Vinos de La Gomera

Els resultats de l’estudi : “Caracterització dels ecotipus de Vitis vinifera L. Existents en l’actualitat en el germoplasma natural de la Illa de La Gomera mitjançant les tècniques dels SSR (Repetició de Seqüències Simples) o microsatèl·lits” els han presentat l’investigador principal del projecte i catedràtic de la URV, Fernando Zamora i la coordinadora del projecte, la professora Maria Francesca Fort Marsal. L’estudi és un encàrrec de la DO Vinos de La Gomera i ha estat finançat pel Cabildo Insular.

S’han obtingut els perfils genòmics de 110 mostres de Vitis de La Gomera que han estat comparats amb l’amplia base de dades del grup de recerca TECNENOL de la URV. Aquesta és la base de dades més important d’Espanya i una de les més importants del món, amb més d’un miler d’accessos i 700 perfils genètics únics procedents de 22 països, tots ells analitzats amb 20 SSR.

Els resultats obtinguts seran especialment rellevants tant per la viticultura de La Gomera com per la Canària i en general  per l’espanyola. S’hi han trobat perfils per identificar i ecotipus de varietats identificades, es a dir varietats properes a una varietat que amb el temps s’han adaptat a un ecosistema particular. L’estudi posiciona la varietat Forastera blanca com un genoma singular dins el grup de genomes da la base de dades TECNENOL de la URV. L’explicació de tan notable biodiversitat te la seva raó de ser en que les vinyes de les Illes Canàries  no van patir la plaga de la fil·loxera i per tant la major part de les vinyes actuals son descendents per multiplicació vegetativa (asexual) de les primeres vinyes plantades el segle XV, tal com documenta Juan José Otamendi (2013) en l’article titulat Historia del Vino de Lanzarote: “La Crónica de Valentim Fernandes (de comienzos del siglo XVI, pero con testimonios del siglo anterior) indica la existencia de vino únicamente en La Gomera”. D’aquesta manera aquestes vinyes acumulen mutacions durant més de quatre segles.

Aquesta troballa s’espera que suposi un punt d’inflexió en la viticultura de l’illa i per les Canàries en general, ja que trobar un genoma que sobresurt de forma notable del grup de viníferes d’aquesta base de dades es pot aprofitar com estratègia de “experimental marketing” per atreure a enoturistes i especialistes en enologia.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*