22/03/2022

La URV i Ematsa impulsen la recerca aplicada al cicle integral de l’aigua a través del doctorat industrial

Les investigacions seran sobre la millora organolèptica i la integració de la intel·ligència artificial en el control de l’aigua

En el marc del Dia Mundial de l’Aigua, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) han signat un conveni de col·laboració per la posada en marxa de dos projectes de doctorat industrial. Es tracta de dues investigacions aplicades a la gestió del cicle integral de l’aigua. Tal i com ha explicat la rectora de la URV, María José Figueras, “l’acord que signem és un exemple de col·laboració amb valor social que permet la transferència de coneixement entre el món empresarial i l’acadèmic”. En la mateixa línia s’ha expressat el president d’Ematsa, Jordi Fortuny, assenyalant que “es combinen dos objectius, com són la millora del servei i la generació de coneixement, per crear ciència aplicada”  i ha afegit “una fórmula d’èxit que revertirà en un millor servei”.

La iniciativa forma part de les aliances entre empresa i universitat que promouen ambdues organitzacions, i que tenen com a finalitat connectar l’àmbit de la investigació i la ciència amb el món empresarial i, d’aquesta manera, a través de la innovació i el coneixement, aconseguir solucions pràctiques adaptades a les necessitats del servei públic. Tal com ha explicat Josep Ribalta, vicerector de formació doctoral i director de l’Escola de Doctorat de la URV, “els professionals que han fet el doctorat poden disposar de més eines i recursos per afrontar els reptes d’innovació de les empreses”.

D’esquerra a dreta, Josep Ribalta, vicerector de formació doctoral i director de l’Escola de Doctorat; María José Figueras, rectora de la URV, i Jordi Fortuny, president d’Ematsa.
Optimització del cicle integral de l’aigua i millora de la qualitat organolèptica

Així, un dels projectes del doctorat industrial d’R+D+I se centra a impulsar l’ús de tècniques d’aprenentatge automàtic i intel·ligència artificial per a la caracterització, anàlisi, modelització i optimització del cicle integral de l’aigua. En els darrers anys, Ematsa ha desplegat diferents tipus de sensors i mesuradors capaços de proporcionar dades de qualitat i amb gran resolució temporal de l’estat de la xarxa de distribució d’aigua, el programa de doctorat permetrà analitzar-les i explotar-les per tal de crear processos automatitzats i interconnectats que facilitin la gestió i la presa de decisions.

L’estudi de la qualitat organolèptica de l’aigua de subministrament de Tarragona és el segon projecte que impulsaran l’empresa d’aigües i la Universitat. Aquest té per objectiu estudiar les característiques físico-químiques i organolèptiques de l’aigua subministrada, per tal d’establir de poder determinar quines són les situacions que poden millorar-la. Tal com ha explicat el president d’Ematsa, “es tracta de detectar les possibilitats de millora en el gust per aconseguir un major consum d’aigua de l’aixeta per a ús de boca” i ha deixat clar que “el control de la qualitat sanitària de l’aigua compta amb totes la garanties que fixa l’autoritat sanitària”.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*