06/10/2023
La URV i la Fundació Repsol creen una càtedra de transició energètica centrada en els sistemes de captura i aprofitament de CO₂
El seu objectiu és contribuir a un major coneixement en la societat sobre la transició energètica i les tecnologies necessàries per lluitar contra el canvi climàtic
El seu objectiu és contribuir a un major coneixement en la societat sobre la transició energètica i les tecnologies necessàries per lluitar contra el canvi climàtic
La Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació Repsol han presentat aquest divendres la nova Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO₂, que té l’objectiu de fomentar un major coneixement en la societat al voltant del rol de les diferents tecnologies d’emissions negatives i l’ús del CO₂ en un futur amb neutralitat climàtica.
El Director de la Càtedra, Fèlix Llovell, ha afirmat durant l’acte que és “imperatiu actuar ara mateix per abordar el desafiament del canvi climàtic, i la descarbonització és una de les peces clau d’aquesta estratègia”. “La singularitat del nostre territori, amb un dels complexos petroquímics més importants d’Europa i, al mateix temps, amb un llegat històric i patrimonial a preservar, ens obliga a ser pioners i líders en el camí cap a la transició energètica”, ha afirmat Llovell, que també és professor agregat del departament d’Enginyeria Química de la URV i coordinador del Màster Interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen.
La Càtedra comptarà amb professors i experts de la mateixa universitat i del grup d’investigadors especialitzats del Repsol Tech Lab -el centre d’innovació que la companyia té a Móstoles (Madrid)-, que faran recerca al voltant del paper de les tecnologies de captura i aprofitament de CO₂, un pilar indispensable per avançar cap a una societat més sostenible i resilient enfront del canvi climàtic. En línies generals, les principals vies de recerca de la Càtedra seran les tecnologies d’emissions negatives i el seu potencial en la retirada de CO₂ a l’atmosfera, les tecnologies d’utilització del CO₂ i l’estudi del marc regulador per possibilitar el desplegament d’aquestes tecnologies.
Tant l’Agència Internacional de l’Energia com el Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic han expressat la necessitat de comptar amb tecnologies de captura, emmagatzematge i ús de CO₂ per aconseguir la neutralitat en carboni i sense les quals consideren virtualment impossible aconseguir els objectius climàtics. Cobren especial rellevància en sectors on l’electrificació i altres alternatives als combustibles fòssils no són viables de moment, com ara la indústria de l’acer, la indústria del ciment i el sector químic.
Antonio Brufau, president de Repsol, ha assenyalat durant la presentació que el compromís de Repsol amb la reducció d’emissions de CO₂ és ferma: “Tenim un full de ruta clar per arribar a la neutralitat climàtica amb el desenvolupament de nous negocis en l’àmbit de les energies renovables i la transformació dels negocis tradicionals. Per això estem invertint en generació renovable i elèctrica, i estem produint combustibles renovables.” Segons Brufau, “la reducció del CO₂ és un objectiu absolutament inajornable i, a més, necessari”. “A Repsol treballem sense pausa per aconseguir el nostre objectiu de convertir-nos en una empresa de zero emissions el 2050 i amb aquest propòsit hem adaptat la nostra estratègia i les nostres inversions. Tenim una meta clara i objectius intermedis que estem complint i que continuarem complint”, ha afegit.
Amb la creació d’aquesta nova càtedra, la Fundació Repsol manté l’aposta per la col·laboració amb l’entorn acadèmic i empresarial, invertint en formació i coneixement, com a eina per a accelerar la consecució dels objectius de descarbonització. En el marc d’aquesta estratègia, la Fundació Repsol compta amb diverses càtedres en una xarxa d’universitats de referència, a la qual se suma ara la Universitat Rovira i Virgili. Així, la càtedra de la Universidad Politécnica de Madrid se centra en l’estudi de mobilitat sostenible, la de la Universidad de Comillas-ICAI treballa en l’anàlisi de les vies per aconseguir una descarbonització sostenible de la indústria, la de la Universidad del País Vasco és sobre l’economia circular com a estratègia de descarbonització i la de la Universidad de Navarra (Tecnun) se centra en el rol de l’hidrogen com a vector energètic.
Per la seva banda, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, ha destacat que la Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO₂ URV-Fundació Repsol reafirma el compromís de la institució amb la descarbonització industrial. “No és un punt de partida, és un punt i seguit d’una sèrie d’accions, com ara l’impuls i coordinació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, la participació en el Màster Interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen i els deu grups de recerca que treballen en aquests temes des dels diferents àmbits del coneixement”, ha explicat Pallarès.
Igualment, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha destacat que el govern català s’ha marcat el propòsit d’impulsar la transformació verda, “un objectiu transversal que es tradueix en l’impuls a la generació d’energies netes i en l’aposta pel posicionament en l’àmbit de l’hidrogen verd, a l’entorn de la Vall de l’Hidrogen, com a alternativa per a la descarbonització del transport pesat i la indústria”.
La presentació de la Càtedra s’ha realitzat aquest divendres en una la jornada titulada “Captura i aprofitament de CO₂, un pilar indispensable per a la descarbonització”, i ha tingut lloc en el Paranimf de l’edifici del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili. En l’acte també hi ha participat Julio Friedman, CEO de Carbon Wrangler LLC i Chief Scientist de Carbon Direct, que ha incidit en el paper fonamental que jugaran les tecnologies de reducció i eliminació de carboni de l’atmosfera. La jornada ha finalitzat amb una taula rodona titulada “Perspectives, desafiaments i oportunitats en el camí cap a la descarbonització per a aconseguir les zero emissions”.
Més notícies de: Descarbonització