26/05/2015

La Facultat d’Infermeria mostra en un Simposi internacional com integra les teràpies complementàries en el grau d’Infermeria

La professora Neus Esmel de la URV ha participat en 1er Simposi Internacional d’Infermeria Integrativa, del 18 al 21 de maig a Reykjavic, a Islàndia. Ha intervingut sobre l’estat avui de les teràpies complementàries a Catalunya i de com el seu aprenentatge s’integra amb èxit a l’ensenyament del grau d’Infermeria de la URV

Les teràpies complementàries han estat les protagonistes d'un simposi universitari internacional.

En l’obertura del Simposi, s’ha presentat l’estat de la medicina integrativa a tot el món. Neus Esmel, infermera i antropóloga ha intervingut explicant el procés que ha seguit la medicina integrativa a Catalunya i la situació actual, al costat d’expertes dels altres països participants.

El dia 19 de maig ha presentat  una comunicació sobre  l’aprenentatge de les teràpies complementàries dels estudiants d’Infermeria de la URV: “Reflexology and Health education in nursing students: Quality of life, perceived manifestations and emerging meanings of an educational experience”. Presenta un estudi descriptiu amb metodologia cuantitativa i qualitativa, sobre l’efecte de les assignatures sobre les teràpies complementàries en els estudiants, que mostra que mentre la segueixen a la Facultat milloren la seva qualitat de vida.

L’estudi l’han fet les professores Roser Ricomà, Maria Jiménez , Montse Moreno i Neus Esmel. La comunicació ha estat seleccionada per part del Simposi per a la seva publicació.

A aquesta trobada internacional, celebrada en l’edifici Harpa de la capital islandesa, han participat prop de 300 infermeres d’11 països diferents, entre els quals Estats Units, Alemanya, Turquia, Suïssa, Finlàndia, Holanda, Israel, Japó, Dinamarca i Islàndia, i Neus Esmel com a representant d’ Espanya.

A la URV dues assignatures optatives per a 3er i 4art curs faciliten l’aprenentatge de les teràpies complementàries. Són dues assignatures que tenen molt èxit entre els alumnes i hi ha més demanda que oferta de places. La primera, Introducció a les teràpies complementàries en les cures d’Infermeria, on s’imparteix una introducció sobre l’ estat de la questió arreu del món i una introducció pràctica en Reflexoteràpia i Relaxació. La segona és Aprofundiment en le teràpies complementàries en les cures d’Infermeria, on s’imparteix Reflexoteràpia i s’introduieix Musicoteràpia i Remeis florals de Bach.

La filosofia d’aquestes asignatures es basa en el model d’ Infermeria del “caring”, fonamentat en la importància de la relació entre el professional i les persones, en una atenció personalitzada i en la utilització de tècniques menys invasives per aconseguir un balanç físic, emocional i espiritual. Importa, sobretot, com la persona viu i sent el seu moment.

Neus Esmel, a les portes de l'edifici Harpa, on s'ha celebrat el Simposi.
Neus Esmel, a les portes de l’edifici Harpa, on es va celebrar el Simposi.

Neus Esmel (Tarragona, 1958) és master en Ciències de la Infermeria, especialitzada en teràpies complementàries i antropóloga. És professora de la URV des de fa deu anys, primer de postgrau i actualmente associada. Va treballar a l’Hospital Vall d’Hebron i al de Bellvitge a Barcelona, però la seva passió per les teràpies complementàries la va portar a renunciar a la seva plaça. Exerceix professionalment des de l’any 1992 i al 2010 va crear un centre a Tarragona. Actualment fa la tesi doctoral sobre l’efecte de la reflexoteràpia en el son dels pacients.

Teniu més información sobre el Simposi aquí.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

1 comentari

  1. Jacomina Kistemaker |

    Felicidades Neus!!!!
    Un reconocimiento muy merecido por tu visión y por todo tu trabajo y entrega.
    J

Comenta

*