20/11/2023

La URV s’adhereix al 25N amb activitats per a la reflexió sobre les violències masclistes

Les universitats treballen per tenir paràmetres comuns per al seguiment dels protocols contra l'assetjament

Laura Roqueta, educadora de consentiment i prevenció de violència sexual, imparteix la conferència «De la cultura de la violació a la cultura del consentiment» a la URV.

La Unitat d’Igualtat de la URV impulsa una sèrie d’activitats amb motiu del 25 N, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones: tres conferències i tallers de sensibilització a la Universitat i, junt amb la UB, la UPF i la UOC, coorganitza la primera jornada interuniversitària contra les violències masclistes a les universitats.

Després que l’educadora Laura Roqueta parlés sobre la cultura de la violació i la cultura del consentiment el passat 9 de novembre, aquest dimecres 22 de novembre, Elisa García Mingo, professora del Departament de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid i activista per la igualtat, impartirà la conferència “De San Fermín a Almendralejo: algunas pistas para entender la violencia sexual digital”, a les 11 h a l’Aula Magna del campus Catalunya.

Divendres 24 de novembre, a les 13 h a l’aula 304 del campus Catalunya, serà el torn de l’advocada Carla Vall, que parlarà sobre “Què s’espera de l’advocacia per posar fre a les violències de gènere?”. Carla Vall és especialista en la defensa de víctimes de violències masclistes, violència sexual i vicària, assessora en institucions públiques, autora del llibre Trenqueu en cas d’emergència: Manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes, i premi Premi Meninas en la categoria de “Justícia feminista” atorgat pel Ministeri d’Igualtat del Govern d’Espanya.

Abans, però, tindrà lloc l’acte conjunt de les universitats catalanes, que mostra el compromís per a l’eradicació de qualsevol forma de violència masclista i compta amb la conferència inaugural de l’escriptora i periodista Cristina Fallaràs, guardonada amb diferents premis de comunicació no sexista. Serà demà 21 de novembre a les 9:30 h a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (Gran Via, 585, Barcelona) i serà retransmès per YouTube.

En acabat, s’encetarà la taula rodona «Resposta de les universitats a les violències masclistes: Protocol guia d’àmbit universitari», en què participaran Laura Román, secretària general del CIC i professora del Departament de Dret Públic de la URV; Montserrat Iglesias, professora de la UAB; Barbara Biglia, professora del Departament de Pedagogia de la URV, i, Maria Olivella, directora de la Unitat d’Igualtat de la UOC. Farà de moderadora Rosa Cerarols, professora de la UPF. A continuació, la periodista del programa “Les dones i els dies” de Catalunya Ràdio Montserrat Virgili entrevistarà la cantant Zahara.

Els protocols universitaris com a resposta

Al febrer del 2023, es va presentar en el marc de la Comissió Dones i Ciència del CIC, el protocol-guia contra l’assetjament sexual en l’àmbit universitari, que estableix paràmetres comuns per al seguiment dels protocols específics que té cada universitat. La taula rodona abordarà precisament el context i l’actualitat d’aquestes eines.

La URV disposa del Protocol de prevenció i actuació contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, aprovat l’any 2019 pel Consell de Govern. Ara, s’està finalitzant l’adaptació al protocol-guia del CIC, de manera que les universitats catalanes comptaran amb els mateixos criteris de seguiment dels casos així com, en el cas de la URV, s’unificarà en un sol protocol l’atenció a l’estudiantat i al professorat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*