20/12/2018

L’antic Banc d’Espanya es convertirà en el Rambla Science, un espai de cocreació i divulgació de la ciència

La Universitat i els instituts de recerca del territori han treballat en aquest projecte juntament amb l'Ajuntament de Tarragona

Una imatge amb els representants de totes les institucions implicades en el projecte: Ajuntament de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili i els instituts ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES.

L’edifici de l’antic Banc d’Espanya es convertirà en el Rambla Science, un espai de referència de la cocreació i divulgació de la ciència i de la transferència del coneixement a través de la creativitat i del descobriment. Aquest matí l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, han presentat el projecte als grups municipals i als mitjans de comunicació, acompanyats dels responsables dels quatre instituts de recerca que participen activament en el projecte i del delegat de la rectora pel projecte del Banc d’Espanya.

El projecte Rambla Science gira a l’entorn de la generació de coneixement dels centres de recerca, innovació i transferència, de reconegut prestigi internacional, i a la voluntat de posar a disposició de la ciutadania una eina on es pugui interactuar amb la ciència i el coneixement.

El Rambla Science vol establir una relació de doble sentit amb la societat. Per una banda, a partir d’activitats de divulgació i educació científiques, es vol aportar una mirada científica de la ciutat i el seu entorn en  un  context d’avenç  de  la  ciència mundial. Les institucions de recerca no només donaran a conèixer la investigació que hi porten a terme sinó que la ciutadania, i en especial la comunitat educativa, farà seu el coneixement i establirà una relació més propera amb l’espai que habita.

Per una altra banda, Rambla Science vol també involucrar la ciutadania i fer que participi tant en projectes de recerca que puguin oferir les institucions, com en la identificació d’àmbits de recerca sobre temes que la ciutadania creu que val la pena aportar solucions.

L’Ajuntament de Tarragona, propietari de l’edifici, és el responsable del projecte, que compta amb l’assessorament i col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i dels quatre instituts d’excel·lència del territori: l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

El nou Rambla Science acolirà cinc espais clarament diferenciats: El soterrani es convertirà en la Galeria de la Ciència, espai que ha d’acollir dues o tres exposicions temporals cada any. A l’espai ” Reptes de la Ciència”, ubicat a la planta baixa, hi haurà l’exposició permanent “Els reptes de la ciència”, un espai de networking, una cafeteria i una botiga tematitzada. La primera planta es dividirà en un auditori polivalent amb capacitat per a 140 persones i “Descobreix”, un espai per fomentar, de manera lúdica, el coneixement i l’educació científiques a través de petites exposicions, tallers, espais de descoberta, sala d’audiovisuals, racons de lectura, etc. A la segona planta se situarà l’espai Experimenta, amb activitats dirigides de tallers. D’altra banda, el projecte també preveu l’acondicionament del terrat perquè aquest espai pugui acollir recepcions i esdeveniments.

Pel que fa als continguts del Rambla Science, mitjançant les exposicions es podrà comprendre i experimentar el dia a dia de la recerca a la URV (més de 40 grups de recerca de totes les disciplines han mostrat ja l’interès i la necessitat de participar-hi) i dels instituts del nostre territori (per exemple, els avanços i descobriments en els camps de la paleoecologia humana, l’arqueologia clàssica, la química i la salut) i comprendre què estan aportant a l’avenç de la ciència mundial. Aquestes exposicions coexistiran amb mostres d’impacte internacional, incorporant-nos a xarxes internacionals de centres de transferència de ciència, com la Global Science Gallery Network.

El pressupost de l’actuació és de 3.956.434 euros. El pressupost municipal de 2019 destina una partida de mig milió d’euros per redactar el projecte i atendre els primers treballs. L’equip de govern ha previst una aportació de fins a 2,5 milions d’euros de recursos propis en els propers 4 anys. Així mateix, aquest mes de desembre s’ha presentat una sol·licitud a la convocatòria del cofinançament a les entitats locals pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020. Si la petició és acceptada (cosa que se sabrà, aproximadament, al maig de 2019), els fons europeus podrien finançar la meitat del projecte.

Si s’aconsegueix la confirmació del finançament europeu, al segon semestre de 2019 s’enllestirà la redacció dels projectes executius de construcció i de museografia i, després de la tramitació de l’adjudicació, s’espera que els treballs d’execució i direcció d’obres tinguin una execució de 15 mesos.

L’edifici de l’antic Banc d’Espanya de Tarragona, situat a la Rambla Nova de la ciutat, ocupa una superfície de 2.700 metres quadrats repartits en tres plantes, als quals s’han d’afegir 1.000 m2 més del semisoterrani. L’edifici, neoclàssic, va ser construït l’any 1928 per l’arquitecte Joan de Zavala i Lafora, és de titularitat municipal des de 2010 i actualment està catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL).

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*