16/06/2021
L’Antropologia més allà de l’Acadèmia va ser el tema de la XXII Jornada del Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social
Diversos professionals van compartir la seva experiència i els estudiants van presentar els Treballs de Fi de Màster
Diversos professionals van compartir la seva experiència i els estudiants van presentar els Treballs de Fi de Màster
El passat 14 de juny es va celebrar la XII Jornada de Cloenda del Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social (MAUMIS). En la Jornada titulada “Más allá de la acadèmia. Experiencias laborales desde la Antropología en entornos no Académicos”, en format virtual, es va debatre sobre la validesa de l’antropologia fora de l’acadèmia.
La directora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social Montserrat Soronellas juntament amb Yolanda Bodoque, coordinadora del màster, van donar la benvinguda de la Jornada als més de 40 assistents que es van a connectar. Ambdues van reconèixer el treball de l’equip docent del màster recentment reacreditat per l’AQU i la participació dels estudiants.
El professor de la URV Jordi Roca Girona va presentar la conferència inaugural: “Hacer antropologia fuera de la academia”, que va ser a càrrec de Jordi Gascón, del Departament d’Antropologia Social de la UB i membre de l’Observatori de l’Alimentació (ODELA). Gascón va reflexionar sobre els reptes de l’antropologia a partir de la seva trajectòria com antropòleg que ha treballat durant més de 15 anys al món de la cooperació internacional i en diferents ONG.
El matí va finalitzar amb una taula rodona, moderada per Jordi Roca, on es van compartir tres experiències diverses que mostren com es pot fer antropologia en un entorn fora de l’acadèmia. En primer lloc, la Lola López del centre d’Estudis Africans i Interculturals i Stops Als Fenòmens Islamòfobs (SAF), va exposar la seva experiència com antropòloga i activista. Després, Ana Rodríguez Ruano, professora associada de la universitat de Las Palmas de Gran Canaria, juntament amb Gara Sentis Roig van compartir el treball del col·lectiu Farapi Koop mostrant com es pot intervenir des de l’antropologia aplicada a la innovació social. Per últim, Jordi Navarro de la Asociación Bienestar y Desarrollo va desenvolupar la seva ponència entorn al paper de l’antropologia en la reducció de riscs, centrant-se en el món de les drogues. Amb les tres presentacions es va visualitzar una altra faceta de l’antropologia, que va generar un debat enriquidor entre les persones assistents.
A la tarda es va a dur a terme una ronda de presentacions del Treballs de Fi de Màster realitzats durant aquest curs 2020-2021. Es van tractar temes diversos vinculats a l’antropologia urbana, com ara: la violència obstètrica i ginecològica, el moviment social Salvem el Gaià, la covid-19 a Salou, professions masculinitzades i les migracions de dones llatinoamericanes.