10/10/2017
L’Arxiu de Folklore organitza el VII Curs de Cultura Popular a Tortosa
Tindrà lloc els dies 19 i 20 d’octubre, tractarà la relació entre el folklore, la identitat i l’educació i està obert al públic
Tindrà lloc els dies 19 i 20 d’octubre, tractarà la relació entre el folklore, la identitat i l’educació i està obert al públic
L’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la URV ha organitzat la setena edició del Curs de Cultura Popular que se tindrà al campus Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa i a l’edifici de l’Immaculada de Jesús, els dies 19 i 20 d’octubre. Aquest curs vol ser un punt de trobada entre els principals especialistes de folklore d’arreu dels Països Catalans. Així compta amb la participació de les universitats d’Alacant i València i la de les Illes Balears, a més del grup de recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC) i la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català, de la URV, i el Grup d’Estudis Etnopoètics (Societat Catalana de Llengua i Literatura- Institut d’Estudis Catalans), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i l’EMD de Jesús. “És la segona vegada que l’organitzem des de la URV i la primera que es celebra a Tortosa”, apunta Emili Samper, de l’Arxiu de Folklore. “L’objectiu és que els estudiants puguin escoltar conferències de professors que normalment no tenen a l’abast i a l’hora intercanviïn experiències i coneixements entre ells”, afegeix Samper.
El curs, que en aquesta edició tracta de la relació entre el folklore, la identitat i l’educació, consta de 13 conferències que aniran a càrrec de professors de les quatre universitats implicades i d’una taula rodona sobre experiències d’alumnes. Va adreçat principalment a estudiants del grau de Filologia Catalana, que és on es cursa l’assignatura de folklore, però com també analitza el folklore des del punt de vista de l’educació, és especialment interessant per als alumnes dels graus d’Educació Infantil i Educació Primària, dos dels ensenyaments que s’imparteixen al campus ebrenc. A més a més també està obert al públic interessat en la temàtica. El curs és gratuït, però cal inscripció prèvia a través del correu electrònic: folk@urv.cat. Hi ha de termini per inscriure’s fins al proper 15 d’octubre.
Entre les conferències programades cal destacar la del folklore viral o l’expressió de la identitat a través dels mems, d’Emili Samper; la de Joan Borja (Universitat d’Alacant) sobre folklore, educació i identitat en el temps de la postmodernitat; o la de les rondalles mallorquines al segle XXI de Caterina Valriu (Universitat de les Illes Balears). També els professors dels campus Terres de l’Ebre, Mònica Salas, Joan Vidal i Carles Castellà, presentaran ponència. La primera sobre els rols femenins en la literatura oral, juntament amb Laura Villalba; Vidal sobre la memòria del so a l’escola: nens i sonalls; i Carles Castellà sobre el paper de la cultura popular en la identitat del poble i la de l’individu.
La inauguració tindrà lloc el dijous 19 d’octubre a les 16 h a l’Aula Magna del campus universitari, amb la presència de l’alcalde Ferran Bel; i la cloenda el divendres, 20 a l’edifici de la Immaculada de Jesús a les 18 h 45′ amb la presència de l’alcalde Víctor Ferrando. Els participants rebran un certificat d’assistència.