26/03/2015

L’associació d’universitats alemanyes UniWiND destaca la URV com a referent en la supervisió del doctorat

Un article publicat a la revista de l’Associació d’Universitats per a la Capacitació dels Joves Científics a Alemanya (UniWiND) destaca la URV com a exemple de bones pràctiques pel que fa a la formació dels supervisors de doctorat. El signa el doctor Helmut Brentel, de la Universitat de Frankfurt, consultor especialista en educació superior, qui imparteix des de 2012 tallers de supervisió del doctorat a la URV

Imatge d'un dels tallers de supervisió del doctorat que Helmut Brentel ha impartit a la URV.

Millorar la qualitat del doctorat i ajudar en la seva tasca els supervisors més joves són els objectius dels Tallers de Supervisió del Doctorat, que la URV organitza des de 2012. Estan impulsats per l’Escola de Postgrau i Doctorat de la Universitat i el Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS), i van a càrrec del doctor Helmut Brentel, investigador expert en el desenvolupament de l’educació superior. Ara, Brentel destaca la URV com a “exemple excel·lent” de com la formació en aquesta matèria “pot fer sorgir estratègies i enfocaments nous i més complets” pel que fa a la supervisió del doctorat.

Ho fa en un article publicat a la revista de l’Associació d’Universitats per a la Capacitació dels Joves Científics a Alemanya (UniWiND). Al seu escrit, el doctor Brentel explica que “la formació i capacitació dels professors que han de supervisar els estudiants de doctorat és una condició imprescindible per a l’èxit i la qualitat d’aquest doctorat”. També critica que, a diferència del cas de la URV, moltes universitats d’Alemanya i de la resta d’Europa no han avançat adequadament en aquest sentit.

Una de les prioritats de la URV és la millora i la internacionalització del doctorat, i la supervisió del doctorat s’emmarca en aquest objectiu. La URV va iniciar aquest projecte pilot per a la capacitació dels supervisors el 2012 i, abans de finals de 2015, està previst que uns 120 supervisors hagin passat per alguna de les cinc edicions del programa de formació. Es tracta d’un objectiu “ambiciós però realista”, segons apunta Helmut Brentel, “per a una universitat de mida mitjana” com la URV.

En els tallers, els professors aprenen a utilitzar eines especialment pensades per fer front als desafiaments de la seva tasca de supervisió, i treballen a través d’exercicis pràctics. El doctor Brentel explica que els participants “veuen en poques setmanes millores significatives en la relació amb els seus estudiants, així com en la productivitat i la motivació d’aquests estudiants”. A més, “poden reconèixer abans les decisions incorrectes i els conflictes i, per tant, evitar problemes o resoldre’ls més fàcilment”. Helmut Brentel és director del Centre Internacional de Postgraduats en Ciències Socials de la Universitat de Goethe, a Frankfurt amb Main (Alemanya).

 Més informació:

Article a la revista de l’UniWiND (pp. 27-30)

Vídeo sobre un dels Tallers de Supervisió del Doctorat a la URV

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*