11/07/2018

Les excavacions al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys descobreixen un tram de la muralla exterior

Els treballs finalitzen aquest divendres però queden pendents dos setmanes més de feina que es reprendran al setembre

Els arqueòlegs treballaran fins divendres al jaciment de Tivenys

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV està duent a terme aquesta setmana els treballs de la dinovena campanya d’excavacions al poblat ibèric de l’Assut, al terme municipal de Tivenys, uns treballs que finalitzen aquest divendres 13 de juliol i que hauran durat dos setmanes. La principal troballa d’aquesta nova campanya ha estat posar al descobert un tram de la muralla exterior d’aquest jaciment que va estar poblat des del segle VII abans de la nostra era (ANE) fins a l’època romana.

“En aquesta campanya ens hem centrat en excavar el traçat del que serà el nou camí d’accés al jaciment i ha estat una sorpresa interessant topar amb la muralla. Pel que hem pogut veure té unes mides considerables i ens confirma les dimensions del jaciment, que és d’uns 5.000 metres quadrats”, explica Jordi Diloli, director de les excavacions i professor d’Història Antiga de la URV. “Probablement va ser construïda al segle V ANE, però no ho tenim del tot corroborat”, afegeix, tot assenyalant que el tram descobert es troba a la part més baixa del jaciment, bastant lluny de les estructures excavades. Es tracta d’una troballa important que se suma a la descoberta durant la campanya anterior de la que seria una doble porta d’accés al jaciment, situada al costat de la torre circular.

En aquestes dues setmanes han participat en les tasques arqueològiques unes 15 persones, entre arqueòlegs professionals i estudiants del Curs d’Arqueologia de la URV. A banda de la muralla també han trobat molts fragments de ceràmica grega i una moneda també grega provinent de Massalia, actual Marsella. Aquesta primera fase d’excavacions del 2018 ha tingut un pressupost de 8.000 euros, finançats a parts iguals per la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys. Els treballs es reprendran el mes de setembre durant dos setmanes més, amb la idea de completar la tasca iniciada aquest mes de juliol.

Els últims anys, a banda d’excavar, les campanyes arqueològiques de l’Assut han servit també per consolidar els diferents elements arquitectònics localitzats. “Ens trobem que ara ja hi ha moltes coses que es poden veure, però és molt difícil accedir al jaciment, fins i tot a peu. D’aquí la necessitat de condicionar un camí d’accés”, argumenta Diloli. Tot assenyalant que a final d’any han de tenir realitzat el projecte amb el traçat definitiu.

La principal singularitat del jaciment de l’Assut és el fet que va estar poblat durant un llarg període de temps. Des del segle VII ANE fins al segle I ANE, ja en època romana. I entre els diferents elements descoberts destaca la torre circular, situada  al punt més alt del turó. Data del segle VI abans de la nostra era (ANE) i va funcionar com un element aïllat del poblat fins a mitjans del segle V ANE quan es va integrar dins la nova planificació urbanística de l’assentament. Es creu que era la residència del cabdill i va ser destruïda per un violent incendi a l’inici del segle II ANE.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*