30/03/2016

L’escriptora M. Aurèlia Capmany, protagonista de la II Jornada de la Càtedra J. A. Baixeras

La II Jornada d'estudi, organitzada per la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català de la URV, ha estat dedicada a redescobrir l'escriptora barcelonina, que va deixar el seu llegat a la URV. El dimecres 30 de març, una desena d'experts han parlat sobre les seves obres al campus Catalunya, i una lectura de textos i cançons seus ha posat punt final a la Jornada

A migdia a la Sala de Graus s’ha inaugurat la Jornada, organitzada per la Càtedra que codirigeixen les professores Carme Oriol i Montserrat Corretger, del Departament de Filologia Catalana. Han estat presents el degà de la Facultat de Lletres, Josep Sànchez Cervelló; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; el president de l’Associació d’Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany, Joan Anton Codina, a més de Carme Oriol.

A continuació s’ha fet una visita al Llegat Vidal-Capmany, acollit al CRAI del campus Catalunya. M. Aurèlia Capmany (1918-1991) i Jaume Vidal Alcover, ambdós lligats a la ciutat de Tarragona, la seva gent i a la Universitat, van deixar els seus arxius i els fons bibliogràfics  l’any 1991 a la Facultat de Filosofia i Lletres de Tarragona, en compliment de les seves disposicions testamentàries. El Llegat Vidal-Capmany conté: 16.355 llibres, 548 títols de revista, la recerca dels folkloristes Sebastià Farnés i Aureli Capmany (avi i pare de l’escriptora); tesis doctorals, treballs d’investigació, memòries de llicenciatura, articles, etc. relacionats amb els escriptors i donats pels autors. Els arxius personals de Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany conté manuscrits, mecanoscrits, cartes, fotografies, discos i diapositives.

La figura de M. Aurèlia Capmany està encara poc estudiada, sobretot en els seus vessants com a filòsofa i com a escriptora de ficció, i ha estat oblidada d’ençà la seva mort. Montserrat Palau, del Departament de Filologia Catalana de la URV, ha signat estudis sobre ella.

El contingut de la Jornada s’ha estructurat al voltant de dues taules rodones. A la primera, a les 16,30 h. titulada: M. Aurèlia Capmany, pendent de redescobrir, han intervingut l’autor i director teatral Guillem Jordi Graells; la tècnica de cultura i escriptora Isabel Graña; el filòleg i llibreter Ramon Marrugat; l’historiador i polític Ferran Mascarell; i l’escriptor i periodista  Agustí Pons; i moderada per l’exdirector general de l’Institut del Teatre i especialista en Capmany Jordi Font. Després del debat, s’ha encetat una altra taula rodona sobre els diferents vessants literaris de l’autora, amb la participació de la filòloga Brigid Amorós, el gestor de projectes (AQU) i escriptor Albert Basart; el crític i professor universitari Àlex Broch i la filòloga i professora Maria Font. Modera la professora de la URV Montserrat Palau.

Un moment de l'actuació de Carme Sansa, acompanyada dels músics.
Un moment de l’actuació de Carme Sansa, acompanyada dels músics.

Com a cloenda de la Jornada després del segon debat, a les 19,30 h a l’Aula Magna, l’actriu Carme Sansa ha ofert una lectura de textos i cançons seleccionats de M. A. Capmany.

 
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*